Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk protest-annonse i USA

Den amerikanske presidenten får en spesiell hilsen fra norske krigsmotstandere i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Les annonsen her

  (Dagbladet.no): Onde tunger hevder at George W. Bush Jr. ikke leser aviser. Men i den grad han gjør det, vil han få et klart budskap idet han blar igjennom den amerikanske hovedstadsavisa Washington Post i dag:

  Over en halv side annonserer den norske kampanjen Tellhim (Fortell ham det) at Norges befolkning ikke støtter krigen i Irak, slik det samtidig påstås at den norske regjeringen har gitt inntrykk av. Annonsen er utformet som et åpent brev til USAs øverste leder. Brevet signeres «bekymrede innbyggere og organisasjoner i Norge».

  Engasjerte kunstnere


  Pengene til annonsen er kommet inn gjennom nettstedet Tellhim.no, hvor privatpersoner og organisasjoner har vært oppfordret til å si sin sanne mening om USAs utenrikspolitikk. Samtidig har de kunnet gi pengebidrag for å hjelpe til med å realisere det originale stuntet.

  46 kunstnere har også engasjert seg i kampanjen under slagordet «Ingen kunst å si fra». Hele 151 476 av kronene har kommet inn gjennom salg av donerte kunstverk.

  Forsiktige


  Fredskampanjen, som ble startet på initiativ av Sosialistisk Venstreparti, hadde som mål å samle inn nok penger til en helsides annonse. Det koster cirka 700 000 kroner. Men det kom bare inn knapt 340 000 kroner. Dermed må Tellhim nøye seg med en halvsides annonse i Washington Post, i tillegg til en helside i lillesøster-avisa The Washington Post Express.

  Annonsene settes på trykk midt i den amerikanske valgkampen, men Tellhims kampanjeledelse sier de er opptatt av at dette ikke skal oppfattes som utidig innblanding i amerikanernes anliggender.
  - Vi var redde for å støte folk fra oss, og vi har arbeidet mye med språket. Derfor understreker vi blant annet i annonsen at vi er venner av USA - men er uenige i den utenrikspolitikken som føres, sier aksjonens pressesekretær Torgeir Knag Fylkesnes til NTB.

image: Norsk protest-annonse i USA
ANNONSEN: Slik ser den ut, den norske annonsen som møter en god del amerikanske lesere i dag.
MR. TELLHIM HIMSELF: Torgeir Knag er talsmann for kampanjen, og opptatt av ikke å støte amerikanske velgere.
HIM: USAs president, George W. Bush Jr., er adressat for annonsen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media