Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk protest mot Interpol

Interpol har valgt Burma som vertsland for en stor narko-konferanse. - Mildt sagt betenkelig, mener Justisdepartementet. Burma er verdens største opiumsprodusent og militærregimet anklages for aktiv deltakelse i produksjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil sammen med Danmark, Nederland og trolig USA boikotte Interpols årskonferanse i Burmas hovedstad Rangoon. Konferansen finner sted i februar og har kampen mot heroin som tema. Flere reagerer på at vertskapet for konferansen er et militærregime som USA mener aktivt støtter opp om opiumsprodusentene i landet.

- Fra norsk side er vi svært oppmerksom på og opptatt av de ytterst betenkelige signaler som gis ved å legge konferansen nettopp til Burma. Det er norsk politikk å ikke ha forbindelser med det rådende regimet i landet, skriver statssekretær Bjørn Solbakken i Justisdepartementet i et brev til Samarbeidsutvalget for Burma.

Solbakken vil også informere Interpols generalsekretariat i Lyon om det norske synet. Norge deltar vanligvis på disse konferansene.

Interpols sekretariat vil overfor Dagbladet ikke kommentere den norske protesten og viser til at saken er «svært følsom».


Opiumsprodusent

Burma anslås som verdens nest største produsent av opium, med en produksjon på 2365 tonn i 1997. Denne mengden opium gir 236 tonn ren heroin. Under det sittende militærregimet i Burma har produksjonen av opium bare økt. Narkobaronene møter heller ingen restriksjoner når de investerer pengene sine i legitime foretak.

Det amerikanske utenriksdepartementet mener tvert imot at militærregimet legger til rette for hvitvasking av narkopenger.


Protest

- Det er bra at Norge ikke deltar, men en boikott er ikke nok. Regjeringen må sende en kraftig protest til Interpol, sier Hallvard K. Kuløy i Samarbeidsutvalget for Burma.

- Det er en skandale at Interpol velger å la militærjuntaen i Burma, som selv er involvert i narkotikahandelen, stå som vertskap for denne konferansen, sier Hallvard K. Kuløy i Samarbeidsutvalget for Burma.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling