Norsk puppehjelp til Russland

Brukte norske løspupper får sin renessanse i Russland. I tusentall sendes gamle brystproteser til trengende naboer i øst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I motsetning til i Norge må russiske kvinner sjøl betale brystprotesene når de har fått fjernet et bryst som følge av kreft.

Foreningen for brystkreftopererte (FFB) i Norge har derfor i lengre tid annonsert i medlemsbladet etter kasserte proteser. Og overveldende mange har villet rekke et hjelpende bryst til russiske medsøstre:

Hittil er vel 2000 proteser sendt av gårde, og flere er på vei, konstaterer leder i foreningen, Lise Høie.

- Protesene blir sendt til oss fordi den brystkreftopererte har endret størrelse og må bytte protese, eller fordi den tidligere brukeren er død, sier Høie.

Det var brystkreftopererte Marit Wilhelmsen (49) som ved en tilfeldighet utløste hjelpeaksjonen for to år siden:

- Da jeg var tilbake på jobb etter sykdommen, merket jeg at folk stirret for å se om jeg manglet det ene brystet. Til slutt kom en av elevene mine bort til meg og lurte på om jeg kunne skaffe en protese til hennes brystkreftopererte tante i Russland også.

Mottaker av protesene er fylkessykehuset i Ivanovo, 250 kilometer nordøst for Moskva.

- Sykehuset foretar 800 brystkreftoperasjoner i året, så det sier seg sjøl at dette er et velkomment tiltak, sier sykehusdirektør Emma Riabova.

REISEKLARE: Flere hundre nyinnsamlede pupper er snart klar for avreise mot øst. Fylkessykehusdirektør i Ivanovo, Emma Riabova (f.v.), leder i Foreningen for brystkreftopererte Lise Høie og brystkreftopererte Marit Wilhelmsen lesser på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer