TOR ANDERS PETTERØE

Norsk pyramide­system står bak ny kryptovaluta

Tor Anders Petterøe (62) har tjent millioner på Norges mest utskjelte pyramidespill. Nå reiser en ny anonymisert nettvaluta seg ut av Petterøes siste konkursbo.

NYE PROSJEKTER: Norges ukronede pyramidekonge Tor Anders Petterøe (58) fotografert da han i 2013 kom for å hente sine eiendeler hos selskapet Towah Norway AS - da selskapet gikk konkurs. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
NYE PROSJEKTER: Norges ukronede pyramidekonge Tor Anders Petterøe (58) fotografert da han i 2013 kom for å hente sine eiendeler hos selskapet Towah Norway AS - da selskapet gikk konkurs. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg ser på spørsmålene dine at din vinkling blir veldig feil i forhold til hva Titus Coin er, skriver Tor Anders Petterøe (62) til Dagbladet.

Mer ønsker ikke mannen som har tjent millioner på to av Norges største pyramidespill, World Games og Towah, å si. 15. oktober skal den krypterte valutaen Titus Coin lanseres med brask og bram.

Men når svenske, russiske, ukrainske og tyske næringslivs- og pyramideveteraner satser på krypterte internettpenger, går det bånd tilbake til Norges største pyramideskandaler.

LUKKET SELSKAP: Inviterte medlemmer får adgang til Titus-samfunnet - og kan bli ambassadører mot en investering på 1000 euro.
LUKKET SELSKAP: Inviterte medlemmer får adgang til Titus-samfunnet - og kan bli ambassadører mot en investering på 1000 euro. Vis mer

Millionfest

For mange nordmenn er navnet Tor Anders Petterøe forbundet med økonomisk rot, tap og brutte løfter. Den karismatiske østfoldingen rykket helt til topps i det utskjelte pyramideselskapet WGI. Med løfter om vanvittig avkastning lokket WGI over 200 000 nordmenn til å investere penger i nettgambling og virtuelle børsspill på starten av 2000-tallet.

Kundene ble rekruttert gjennom store vekkelsesmøter og flotte brosjyrer. WGI-eventyret raknet og pyramiden raste i 2004-2005. Da WGI-pyramiden begynte å skjelve kom Towah til verden. Navnet har vært knyttet til en rekke selskaper, registrert både i Norge og utlandet, og ideen var i 2004 en betalingskorttjeneste for nettspill.

Dagbladet har avdekket hvordan Petterøe i 2013 slo Towah Norway konkurs - men kjørte en Towah-eid Mercedes til godt over millionen. Sønnen fikk et heftig lønnshopp i Towah Norway et år før selskapet begjærte seg selv konkurs. Far og sønn Petterøe sørget også for å gi hverandre en månedslønn på 80 000,- da de ansatte hverandre i et britisk selskap i Towah-systemet.

Etisk vurdering

Titus-mynten er en såkalt kryptovaluta – et kontroversielt betalingsmiddel som i en årrekke har vært det foretrukne betalingsmiddelet for kriminelle, nettsikkerhetsentusiaster og datanerder, spesielt i handler på det såkalte «mørke nettet». Den mest kjente kryptovalutaen er Bitcoin.

TITUS-DIREKTØR: Svenske Kristian Sandberg. Foto: Titus / Privat
TITUS-DIREKTØR: Svenske Kristian Sandberg. Foto: Titus / Privat Vis mer

Ifølge den Slovakia-baserte svenske næringslivslederen Kristian Sandberg, som er nettverksdirektør i selskapet, kommer ideen fra nettsport/«e-gaming»-miljøet.

- Titus-valutaen skal kunne brukes til betting på nettsport – og så kunne brukes i andre transaksjoner eller veksles inn i vanlige penger etterpå, sier Sandberg til Dagbladet.

Da Towah var et selskap som opererte i Sverige, hadde selskapet en betalingsløsning som hadde en verdi. Tor Anders foreslo for Titus at vi kunne bruke Sparkassa-løsningen. Vi kjente til Towah og har gjort en due diligence-vurdering (etisk vurdering, journ. anm) av ham. Vi tror at Tor Anders har vært mer uheldig enn skyldig, og det har aldri vært tatt ut noen tiltale mot ham, sier Sandberg.

Det svenske selskapet VIP Coin Sparkassa, som eier 10 prosent av Titus, het tidligere Towah Gold Sparkassa.

- Tor Anders Petterøe skapte VIP Coin Sparkassa som CEO av Towah. Hensikten var å ivareta interessene til en gruppe mennesker som hadde investert blant annet i gull. Da Titus ble født var Sparkassa-teknologien klar til å bli brukt, sier Sandberg.

Vil ha mer kontroll

På nettsidene hevdes det at teknologien bak Titus-valutaen - i motsetning til Bitcoin - sikrer fullstendig anonymiserte transaksjoner, blant annet ved hjelp av elleve forskjellige algoritmer for å skjule kjøper og selger.

- Vi lover full anonymitet. Men hvis en domstol eller en dommer kommer til Titus og sier de vil se detaljene i en transaksjon, vil vi gi det til dem, understreker Sandberg. Han sier selskapet ønsker mer, ikke mindre, kontroll og regulering av kryptovalutamarkedet.

- Kryptovaluta har et dårlig rykte, men vi er forkjempere for kontroll og regulering. Når du åpner konto i en bank må du bevise at du er den personen du sier du er, vi velger å gjøre det på samme måte, sier Sandberg til Dagbladet.

Er du fra USA, Singapore, Sør- eller Nord-Korea eller Kina er Titus-valutaen ikke tilgjengelig, på grunn av lovverket i de aktuelle landene.

Ambassadør for 1000 euro
I en lanseringsbrosjyre på Titus Coins nettsider går det fram at Titus-mynten skal omsettes i et såkalt «multilevel marketing»-system - en forretningsmodell som har mye til felles med pyramidespill.

Å bli medlem i Titus-samfunnet er gratis. Men for å bli «ambassadør» må du kjøpe Titus-valuta for 1000 euro, ifølge Kristian Sandberg. Den muligheten er forbeholdt maksimalt 5000 personer, hevder selskapet.

I brosjyren står det at medlemsmålet er 3000 medlemmer ved utgangen av 2017, og 5000 medlemmer ved utgangen av andre kvartal 2018. I brosjyren hevdes det også at det 30. september var forhåndssolgt Titus-mynter verdt 1,3 millioner euro.

I brosjyren på Titus Coins nettsider står det imidlertid at ambassadører må betale hele 10 000 euro. Det hevder Sandberg er en svært uheldig skrivefeil.

- My goodness, sier svensken, som har engelsk som arbeidsspråk, da han selv leser brosjyrens tekst.

- Her står komma feil plassert. Her er det en null for mye.

- Ikke svindel

Selv om Titus-valutaen er kryptert kan du kjøpe den med Visa og MasterCard. I så fall betaler du i Euro til selskapet Fennas Finance. Fennas Finance Ltd. er et australsk selskap - men finnes også i svenske selskapsregistre. Der oppgis det å være et underselskap av Petterøe-familiens Towah Members Group LTD.

- Både i World Games og Towah er ledelsen blitt rike – og mange andre har tapt pengene sine. Hvorfor skal man tro at ikke Titus er Towah en gang til?

- Jeg forstår spørsmålet ditt. Tor Anders er konsulent for Fennas Finance, som kjøpte hans konkursrammede selskap. Han lønnes av Fennas. Direktesalgssystemet er min og mine kollegers jobb, sier Sandberg og bedyrer:

- Jeg er hyret fordi jeg har jobbet i direktesalgsbransjen i 17 år, for respektable selskaper som gjør ting etter boka. Vi skal være så langt bort fra pyramidesalg og ponzi-svindel som mulig. Fennas Finance er et australsk selskap. Vi vet ikke hvorfor det står andre ting på nettet.

Mystisk brite

90 prosent av Titus eies av selskapet til en brite i 60-årene.

I britiske selskapsregistre står han oppført som daglig leder for en rekke aktive og nedlagte selskaper - alt fra en TV-kanal og flere IT- og investeringsselskaper, til et selskap som driver med kullgruvedrift. Han har tidligere oppgitt som adresse et trust-selskap i et høyhus i kontorsentrumet «Cyber City» på Mauritius.

Dagbladet har ikke klart å nå den driftige briten. Kristian Sandberg henviser til en lang presentasjon av mannen i Titus-valutaens brosjyre.

- Han har jobbet i finanssektoren i 28 år, og har erfaring fra mange sektorer. Han har vært involvert i flere startups, og nå eier han og investorer 90 prosent av Titus, sier Sandberg.

Tor Anders Petterøe har ikke ønsket å besvare Dagbladets spørsmål. Han henviser til Kristian Sandberg.