Norsk rabbi i våpenkrangel

Israels dansk-norske viseutenriksminister Michael Melchior ble i forrige uke kastet av et amerikansk passasjerfly. Melchior hevder det var fordi han var israelsk, flyselskapet sier det skyldes manglende bæretillatelse for skytevåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var torsdag i forrige uke at kapteinen på et Comair-fly fra Cincinnati til Toronto nektet å ta av før Melchior forlot flyet. Til tross for press fra sikkerhetspersonell og flyselskap nektet kapteinen å ta av med rabbineren om bord, og i slike saker har han suveren myndighet. Dermed måtte viseutenriksministeren forlate flyet, men kom på med et annet fly fra samme selskap noen timer seinere.

Melchior uttalte i ettertid at flyselskapet sa at de kastet ham av flyet fordi han var en israelsk politiker, og dermed et mulig terrormål. Nå sier flyselskapet at det hele skyldes en formaliafeil på grunn av et våpen.

- Et formalitetsspørsmål som involverte å fremskaffe de korrekte papirene for et skytevåpen, sier Comairs talskvinne Meghan Glynn til nettstedet Aero-News.Net.

Det israelske utenriksdepartementet hadde ikke hørt om flyselskapets påstander da Dagbladet.no ringte, men avviser at Melchior reiser bevæpnet.

- Jeg kan forsikre om at Melchior ikke bærer våpen. Det er latterlig å hevde det. Israelske topp-politikere bærer ikke våpen. Begrunnelsen som ble gitt til viseministeren av flyselskapet var at han ble tatt av flyet fordi han var en prominent israelsk person, og dermed var en trussel mot sikkerheten, sier departementets talsmann Amir Gissin.

Kan det ha dreid seg om våpenet til en livvakt?

- Vi kommenterer av prinsipp ikke sikkerhetsforanstaltningene til israelske topp-politikere.

KASTET AV FLYET: I forrige uke ble Michael Melchior, tidligere rabbi for det mosaiske trossamfunn i Oslo, kastet av et fly fra USA til Canada. Nå hevder flyselskapet det skyldes våpentrøbbel.