Norsk rabbi tilbudt taburett av Sharon

- Jeg har allerede fått en klar innbydelse fra Ariel Sharon. Jeg kan få en regjeringstaburett dersom jeg vil. Hvis Arbeiderpartiet går inn i en samlingsregjering og dersom politikken er å skape fred, er jeg villig. Hvis ikke kommer jeg ikke under noen omstendigheter til å gå inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier Michael Melchior, rabbineren i Oslo og statsråd i Ehud Baraks regjering, til Dagbladet. Han leder det lille religiøse partiet Meimad, som samarbeider med Arbeiderpartiet i koalisjonen Ett Israel.
- Jeg kjemper for Barak. Men det er stor skuffelse i mitt parti over ham, sier Michael Melchior.

- Hva frykter du med Sharon som statsminister?

- Det er ikke så mye Sharon, men de folkene som omgir ham, deriblant de ytterliggående høyrepartiene. Hvis de ekstreme høyrefolkene kommer inn og får viktige roller, er det farlig. Sharon klarer nå å samle et flertall med 62 eller 63 medlemmer i Knesset, men dette er alt fra moderate mellompartier til det halvfascistiske høyre. Det blir neppe mulig for ham å holde dette sammen. Jeg tror det maksimalt kan holde et år før det sprekker, sier Melchior.

- Røde linjer


- Hva er det som har gått så galt for Barak og hans regjering, mindre enn to år etter en knusende valgseier?

- Barak har rørt ved samtlige av de vanskelige og følsomme spørsmålene samtidig. Han har rørt ved samtlige av de såkalte «røde linjer». Han har ikke forstått det israelske samfunnet. Hans mål var å bringe fred til Israel. Men samtidig må han forstå Knesset og samfunnet med religiøse grupper, de israelske araberne og nye innvandrere. Hvis du støter mange grupper i samfunnet fra deg, kan du ikke samtidig vinne et valg, sier han.

- Ønsker fred

Michael Melchior understreker samtidig at israelerne ikke velger mellom fred og krig.

- Dette er ikke et valg for eller imot fred. 69 prosent av israelerne ønsker å fortsette fredsprosessen. Det er ikke noe nei til fred når Sharon vinner, sier han.