Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk rabbiner favoritt i israelsk valg

Michael Melchior, den jødiske rabbineren i Oslo, er på full fart inn i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset. Han er storfavoritt foran partiet Meimads nominasjonsmøte førstkommende mandag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meimad stiller på en historisk fellesliste sammen med det israelske arbeiderpartiet foran valget 17. mai.

- Med dette valgsamarbeidet vil vi forhindre at Israel splittes i to, mellom den religiøse og den verdslige delen av befolkningen.

Vi vil presentere en jødedom som ikke er snever, men inkluderende, også i forholdet til den arabiske befolkningen, sier Michael Melchior til Dagbladet, dagen etter at samarbeidsavtalen med arbeiderpartiet er klar. Melchior har vært Meimads forhandlingsleder.

Valgalliansen kalles det samlede Israel, og omfatter foruten Melchiors parti Meimad, partiet Gesher, som ledes av den tidligere utenriksministeren David Levy. Ved hjelp av den kjente britiske politikeren Peter Mendelsohn skal arbeiderpartiet og det samlede Israels leder Ehud Barak bygges opp som en ny Tony Blair.

Meimad, som er et progressivt religiøst og ortodokst parti, får plassene 17, 33 og 38 på den felles valglista. I dag har arbeiderpartiet 34 plasser i Knesset.

Sikker plass

- Jeg stiller bare som kandidat på den sikre plass nummer 17, sier Melchior. Det kan han trolig trygt kreve. Både israelsk presse og andre holder ham som storfavoritt foran mandagens nominasjonsmøte.

Michael Melchior (45) har vært leder for den jødiske menigheten i Norge siden 1980. Han har stått fram som en frontfigur, og etter det Dagbladet forstår ønsker norske jøder ikke å gi slipp på sin religiøse leder. Muligens kan han kombinere vervene som norsk rabbiner og israelsk Knesset-medlem.

Tirsdag morgen kommer Melchior til Oslo, blant annet for å diskutere sin framtidige rolle i Det mosaiske trossamfunn i Norge.

Viktig mellomledd

Melchior har vært en varm tilhenger av fredsprosessen mellom Israel og palestinerne, og har også vært et viktig mellomledd mellom norske myndigheter og Israel. Denne rollen kan bli enda viktigere når han nå etter alt å dømme blir medlem av Knesset.

Vinner det samlede Israel valget, vil ikke bare Benjamin Netanyahu og hans koalisjon bli kastet ut av regjeringskontorene. Fredsprosessen med palestinerne vil komme i gang igjen for fullt.

- Da vil det dreie seg om spørsmål om forsoning og ikke en maktkamp, sier Michael Melchior. Han lover også at han vil være med på å stemme for at Israel trekker seg ut av Sør-Libanon, som Ehud Barak også har annonsert.

- Jeg har en sønn som nå tjenestegjør i Libanon. Hver eneste dag er et mareritt, sier Melchior.