HAR FORLATT BAKU: Norsar-teamet har vært midlertidig strandet på flyplassen i Baku. Nå er det norske teamet endelig på plass i Nepal. Foto: Norsar
HAR FORLATT BAKU: Norsar-teamet har vært midlertidig strandet på flyplassen i Baku. Nå er det norske teamet endelig på plass i Nepal. Foto: Norsar Vis mer

Norsk redningsteam endelig på plass i Katmandu

Etter to dager i Baku.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

KATMANDU/OSLO (Dagbladet): Det norske redningsteamet Norsar som er på vei til Katmandu i Nepal har vært i strandet i Aserbajdsjan de to siste døgnene.

Grytidig onsdag morgen landet teamet i Nepal. Det får Dagbladet bekreftet.

- Vi losser nå utstyr fra flyet og holder på å laste inn i biler. Planen er å opprette en leir, sier Leif Gullstein i Norsar til Dagbladet klokka 06 norsk tid.

Teamet er ennå ikke blitt tildelt et oppdrag. De er spesialisert i å finne personer innesperret i ruiner.

De har sittet i Aserbajdsjans hovedstad Baku siden mandag i mangel på landingstillatelse i Katmandu, men har nå altså landet.

Fire hunder Gruppa består blant annet av mannskaper fra Norske Redningshunder og Oslo brann- og redningsetat. De reiser med et chartret Norwegian-fly.

Flere tusen innbyggere har reist fra Katmandu og en million mennesker skal ha sovet ute de siste dagene.

Det Norsar-temaet består av 34 redningsfolkene og 4 hunder.

- Vi vet at det er flere andre redningsgrupper som er i samme situasjon, og at det blant annet er noen fly som står i India. Vi vet ikke om det er mulig å få håndtert det raskere, sa Jim Olav Hansen, Norsars representant i Norge, til Dagbladet tidligere i uka.

- Det var planlagt å stopp i Baku for å fylle drivstoff. Men flyet kommer ikke videre i dag, flyplassen i Katmandu er rett og slett full, Sett fra vårt ståsted, er det sørgelig. For hver time som går, blir håpet om å finne overlevende mindre, sa Hansen.

Dødstallet stiger Samtidig som det norske teamet har vært strandet i Baku, har dødstallene fortsatt å stige.

Det offisielle tallet på døde etter jordskjelvet i Nepal, ble onsdag oppjustert til 4.731, melder NTB.

1.448 av de døde er registrert i hovedstaden Katmandu.  Det var mer bevegelse i gatebildet onsdag enn det har vært siden jordskjelvet rammet lørdag, siden mange våget seg bort fra teltene i parkene for å skaffe seg mat eller gå på arbeid.

Norsar (Norwegian Search and Rescue Team) er en beredskapsorganisasjon for søk- og redningsoperasjoner i katastrofeområder. Erfarne redningsmannskaper og hundeekvipasjer kan i løpet av få timer mobiliseres og sendes på oppdrag i hele verden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer