- MOBILISERER: USA har rundt 28 500 tropper i Sør-Korea. i dag kommer det meldinger om at de mobiliserer nær grensa til nabolandet Nord-Korea. Foto: REUTERS/Kim Ju-sung/Yonhap
- MOBILISERER: USA har rundt 28 500 tropper i Sør-Korea. i dag kommer det meldinger om at de mobiliserer nær grensa til nabolandet Nord-Korea. Foto: REUTERS/Kim Ju-sung/YonhapVis mer

Norsk regissør i Nord-Korea: - Folket er fullstendig klar over situasjonen

Kim Jong-un truer med «overraskelsesaksjoner» mot Sør-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea har i dag, via sitt statlige nyhetsbyrå Korean Central News Agency (KCNA), annonsert at de har satt hæren i beredskap.

De truer Sør-Korea med et militært motangrep dersom landet ikke skrur av propagandahøytalerne de har plassert langs grensa.

I går var det skuddvekslinger begge veier mellom grensene til de to landene for første gang på mange år.

- Soldatene er klare til å angripe Sør-Korea, hevdes nå det via KCNA.

Traavik i Nord-Korea Den norske regissøren Morten Traavik befinner seg for øyeblikket i nordkoreanske Pyongyang.

- Stemningen i Pyongyang som normal - i likhet med det jeg antar at den er i Seoul, sier han til NK News.

Det har så langt i kveld ikke lykkes Dagbladet å komme i kontakt med Traavik, men til NK News sier han at tross den politiske retorikken, er det få tegn til den spente spenningen blant folket.

I NORD-KOREA: Forfatter og kunstner Morten Traavik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
I NORD-KOREA: Forfatter og kunstner Morten Traavik. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Men menneskene her er selvfølgelig fullstendig klar over situasjonen, ettersom KCTV har nyhetssendinger om utviklingen, sier han.

- Og de jeg har snakket med her sier de er forberedt på alt.

Overraskelsesaksjoner Ifølge nyhetsbyrået KCNA har den nordkoreanske lederen Kim Jong-un gitt ordre om at alle enheter langs frontlinja settes i full kampberedskap fra fredag klokka 5.

- Styrkene bør da være fullt kampklare til å gå til overraskelsesaksjoner, sier Kim Jong-un, ifølge KCNA.

Landet truer med å redusere naboene i sør til en «sjø av flammer», skriver Telegraph.

Samtidig melder flere medier, blant annet The Telegraph at amerikanerne mobiliserer på sørkoreansk side. USA har rundt 28 500 personell i Sør-Korea, ifølge Reuters.

- Kan lett destrueres Dagbladet snakket i går med Korea-ekspert Geir Helgesen, som er leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København.

- Det foregår en stor militærmanøver utenfor Nord-Korea, der land som USA og New Zealand og andre allierte viser muskler. Nord-Korea sier de opplever dette som en aggressiv aksjon, som kan ende med krig, og med en viss rett er de dypt engstelige for hva som kan skje. Nord-Korea har mange soldater, men er en fattig nasjon og kan på kort tid destrueres av andre land, sa han da.

KRAV OM HØYTTALER-STOPP: Nord-Korea krever at Sør-Korea skrur av høyttalerne langs grensa. Om ikke det skjer innen 48 timer truer Nord-Korea med å reagere militært. Foto: EPA/JIN-HEE PARK/SCANPIX
KRAV OM HØYTTALER-STOPP: Nord-Korea krever at Sør-Korea skrur av høyttalerne langs grensa. Om ikke det skjer innen 48 timer truer Nord-Korea med å reagere militært. Foto: EPA/JIN-HEE PARK/SCANPIX Vis mer

Han sa også at han har tro på at de to koreanske landene vil komme til et kompromiss før situasjonen tilspisser seg ytterligere.

- Situasjonen er alvorlig, men vil høyst sannsynlig bli løst innen 48 timer, sier han.

- Så høyttalerne vil bli skrudd av?

- Lyden vil i alle fall bli skrudd ned, tror jeg. Også tror jeg det vil ende med et kompromiss, at Nord-Korea må yte noe til gjengjeld.

- Udugelig, feit kryp - Som hva da?

- At de tar ned plakater langs grensa, for eksempel. Begge parter bruker propaganda i dette spillet.

En av årsakene til at nordkoreanerne krever at Sør-Korea skrur av propagandahøytalerne sine, er ifølge Helgesen innholdet i budskapet. Mye er ifølge ham kritikk som er rettet personlig mot landets leder, Kim Jong-un.

KOREA-EKSPERT: Korea-ekspert Geir Helgesen er leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København. Foto: Privat / NIAS
KOREA-EKSPERT: Korea-ekspert Geir Helgesen er leder for Nordisk Institutt for Asia-studier (NIAS) i København. Foto: Privat / NIAS Vis mer

- I sitt hjemland er den nordkoreanske lederen per definisjon ufeilbarlig. Han kan ikke gå på vannet, men nesten. Så når Sør-Korea via disse høyttalerne forteller om et udugelig, feit kryp som ikke fortjener å bli behandlet bedre enn en hund, trigger det aggresjonen i nord, sier Helgesen.

HETSES: Mye av propagandaen som kommer via høyttalerne er direkte kritikk av Nord Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AFP PHOTO / KCNA / SCANPIX
HETSES: Mye av propagandaen som kommer via høyttalerne er direkte kritikk av Nord Koreas leder Kim Jong-un. Foto: AFP PHOTO / KCNA / SCANPIX Vis mer