Norsk rekord i bruk og kast

Søppelberget i Norge vokser når folk får mer penger mellom hendene. Nordmenn gidder ikke utnytte maten skikkelig og gir blaffen i å bruke matrester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bedre økonomi gir avfallsøkning, sier forskningskoordinator i Framtiden i våre hender, Håvard Vaggen Malvik.

- Avfallsberget øker og øker, sier Malvik, som mener at myndighetene har bommet med sine virkemidler.

Han viser til en rapport som er laget av Kristine Vejrup for Framtiden i våre hender:

  • Bare fra 1994 til 1996 har husholdningsavfallet økt med 15 prosent.
  • I 1996 kvittet hver nordmann seg med 293 kilo husholdningsavfall.
  • Matavfallet utgjør 30 prosent av det totale husholdningsavfallet.

Dårlig tid

  • Nordmenn sier at dårlig tid og billig mat er grunnen til at de kaster maten. Obs! 21 prosent av senterpartivelgerne sier at billig mat er årsaken til at de kaster maten.
  • Jevn stigning i kjøpekraften siden 1990 har gitt jevn økning i mengden av husholdningsavfall.
  • Flere leverer søppel til gjenbruk og resirkulering, men likevel vokser mengden husholdningsavfall.

- Avfallsmengden øker og det bygges flere forbrenningsanlegg, påpeker Håvard Vaggen Malvik i Framtiden i våre hender.

Han er svært kritisk til myndighetenes virkemidler så langt:
- Lovverket er mangelfullt. Næringslivet bes pent om hjelp, men pålegges ingenting. Det finnes fortsatt glass og plastemballasje som ikke omfattes av returordninger. Sjokolade er pakket inn både to og tre ganger, sier Malvik.

Og:
- Skikkelige innsamlingssystemer finnes ikke.

- Folk har dårlig kunnskap om hjemmekompostering.

Likevel mener han folks livsstil er den viktigste grunnen til at søppelberget vokser.

Trenger tid

- Folk trenger bedre tid i hverdagen for å utnytte maten bedre. De spurte i undersøkelsen svarer «dårlig tid» når de blir spurt om grunnen til at de kaster mat.

- Ser du på TV eller leser aviser, så forstår du hvorfor. Alle blir fortalt om mat de «bare» kan sette inn i mikro'n, så ordner alt seg i en fei.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det trengs informasjon om hvordan man kan lage vanlig mat og bruke restemat, mener Malvik.