Norsk rett åpner for søksmål

- Interessant. Dette vil vi studere nøye, sier helseminister Dagfinn Høybråten om USA-regjeringens varslede søksmål mot tobakksindustrien. Hans juridiske utredere opplyser at norsk rett åpner for statlige erstatningssaker mot Tiedemann og co.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svindlere og profitører

Helsedepartementet har bedt Statens tobakksskaderåd levere en betenkning om hvilken relevans de amerikanske erfaringene har for Norge.

Utredningsleder Nicolai Skjerdal ved Det juridiske fakultet i Oslo opplyste til Dagbladet i går kveld at arbeidet vil være avsluttet før jul.

Ikke hinder

- Vi ser at det er en åpning i norsk rett for statlige søksmål. At vi har en statlig tobakksavgift, ser vi ikke som et hinder. Det har etter vår mening ikke noe å gjøre med eventuelle ansvarsforhold. Hvis det først foreligger et ansvarsgrunnlag hos tobakksindustrien, kan den ikke forsvare seg med at den betaler avgift eller skatt, sier Nicolai Skjerdal.

Helseminister Dagfinn Høybråten forteller at norske helsemyndigheter følger utviklingen i USA meget nøye.

- USA er ikke Norge, vi har en annen rettstradisjon og ikke nødvendigvis den samme posisjon i forhold til slike problemstillinger. Men den nye vendingen saken har tatt med det varslede søksmålet fra justisminister Janet Reno, er klart interessant.

Etterlyser svar

Tobakksskaderådet har i lang tid etterlyst svar fra to-bakksindustrien om det faktiske innholdet i sigaretter.

- Det skal være noe sånt som 4000 kjemiske forbindelser, mange av dem kreftframkallende. Vi vil vite eksakt hvilke kjemiske reaksjoner som oppstår når man tenner røyken, og når man inhalerer. Men ikke engang det vil tobakksfabrikantene ut med, til tross for flere purringer, opplyser Arvid Libak.