Norsk Røde Kors-medarbeider levende skjold

Den norske Røde Kors-medarbeideren Ola Skuterud skal ha fungert som levende skjold for å hindre Israel i å bombe Røde Kors-kontorene i Ramallah. Ambulanser fra Røde Halvmåne skal ha blitt beskutt 70 ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ola Skuterud er kjent for å sin årelange innsats i Somalia. Stavangermannen jobber nå for den Internasjonale Røde Kors- og Røde Halvmåne-føderasjonen i palestinsk område, men er i øyeblikket hjemme i Norge for å drøfte det som betegnes som en katastrofesituasjon med Røde Kors i Oslo og Geneve, skriver Stavanger Aftenblad.

Skuterud forteller til avisa at hovedkontoret til palestinske Røde Halvmåne en dag ble vist på israelsk fjernsyn, og at israelske militære hevdet at det ble skutt fra huset. Dette betviler Ola Skuterud, som mener hovedkontoret skulle bombes av israelsk militære den natten.

Den norske hjelpearbeideren valgte ifølge avisen å bli i bygningen over natten, og israelske militære fikk beskjed om at det ville bli bråk om en internasjonal Røde Kors-ansatt ble truffet.

Skyter mot hjelpearbeidere

Det er nedfelt i Genève-konvensjonene at medarbeidere fra Røde Kors og Røde Halvmåne, ikke skal trekkes inn og brukes av partene i væpnete konflikter.

Dette ser ikke lenger ut til å være tilfelle i Midtøsten. Skuterud forteller at de har omtrent 70 konkrete eksempler på at Røde Halvmåne-ambulanser på Vestbredden og i Gaza har blitt beskutt.

Fra offisielt israelsk hold bestrides det at Røde Halvmåne er en nøytral instans, det hevdes tvert imot at organisasjonen er del av kampen mot Israel, skriver Stavanger Aftenblad. Den internasjonale Røde Kors-komiteen i Geneve har uttalt at de ikke har mistanke om at dette skjer, men bekrefter at det har skjedd at palestinske biler har brukt falske Røde Halvmåne-merker.

LEVENDE SKJOLD: Nordmannen Ola Skuterud skal ifølge Stavanger Aftenblad ha blitt brukt som levende skjold mot israelske bomber i Ramallah.