Norsk-rumensk familie ble fratatt alle sine fem barn: I dag demonstreres det mot norsk barnevern i 63 byer i 20 land

Det internasjonale presset mot norsk barnevern øker dramatisk.

MASSEDEMONSTRASJONER: I Romanias hovedstad Bucuresti i fjor demonstrerte store folkemengder mot norsk barnevern. Foto: NTB/Scanpix
MASSEDEMONSTRASJONER: I Romanias hovedstad Bucuresti i fjor demonstrerte store folkemengder mot norsk barnevern. Foto: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I november i fjor rullet to svarte biler inn på tunet der den norskrumenske familien bor, i ei lita bygd på Vestlandet.

En barnevernsansatt ba mora i huset om å komme til avhør på politistasjonen. Hun tok med seg hennes to sønner, og ga beskjed om at døtrene hennes, som var på skolen, allerede var hentet av barnevernet.

Dagen etter kom fire politimenn og hentet ekteparets femte barn, en baby.

Saken har vekket betydelig internasjonal oppmerksomhet. Markeringene har samlet titusener av mennesker som har vandret i gatene og tatt oppstilling utenfor norske ambassader og konsulat i fredelig protest mot norske myndigheters behandling av familien.

I dag vil det holdes demonstrasjoner mot norsk barnevern i 63 byer rundt omkring i verden til støtte for den rumenske familien. Bare i USA er det varslet demonstrasjoner i 15 byer fordelt på 14 delstater.

Demonstrasjoner vil bli holdt i 40 europeiske byer, deriblant Berlin, London, Geneve, Barcelona, Warszawa, Roma, Dublin, Budapest og Haag. Ytterligere 23 demonstrasjoner blir holdt i USA, Canada, Australia og New Zealand. Familien tilhører pinsemenigheten, noe som kan være med på å forklare den store mobiliseringen i flere av landene. I andre land kan det være andre betente barnevernssaker som er årsak til mobiliseringen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer