GIKK I TOG: Rundt 300 personer hadde møtt opp i sentrum av Stryn i arpil for å demonstrere mot norske myndigheters behandling av en norsk-rumensk familie. Foto: Ingeborg Refsnes / Dagbladet
GIKK I TOG: Rundt 300 personer hadde møtt opp i sentrum av Stryn i arpil for å demonstrere mot norske myndigheters behandling av en norsk-rumensk familie. Foto: Ingeborg Refsnes / DagbladetVis mer

Norsk-rumensk foreldrepar tiltalt for oppdragervold

De har fått tilbake barna, men må møte i retten likevel. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barnevernssaken fra Naustdal har vakt oppsikt over hele verden, og ført til massive demonstrasjoner i 63 byer i 20 land.

Nå har statsadvokaten bestemt seg for å tiltale de to foreldrene i saken. Det melder NRK.

De to foreldrene har vært siktet for oppdragervold, og mora skal blant annet ha innrømmet å ha gitt barna ris.

Hun innrømmer delvis straffskyld, sier hennes forsvarer Ingrid Breistein.

Erkjenner klaps

- Min klient har erkjent lette klaps i oppdragelsen til barna helt siden første politiavhør. Det står hun fast ved, så hun erkjenner delvis straffskyld etter tiltalen, sier forsvareren til NRK.

Mora er tiltalt for oppdragervold.

Det samme er faren, som forsvares av advokat Ragnhild Torgersen.

- Jeg vil kalle det lett oppdragervold, sier Torgersen til Dagbladet.

Hun har ellers ikke fått tid til å gå gjennom tiltalen med sin klient, og vil ikke kommentere saken ytterligere.

Det var på forhånd knyttet spenning til om statsadvokaten faktisk ville ta ut tiltale mot de to foreldrene, eller om saken ville henlegges.

Betent sak

Blant annet har et sakkyndig vitne kritisert barnevernets framferd i saken fordi barnevernet tok alle fem barna fra foreldrene istedet for å prøve andre virkemidler.

Det var i november i fjor at to svarte biler rullet inn på tunet der den norskrumenske familien bor for å hente barna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden eksploderte kritikken mot norsk barneverni en rekke demonstrasjoner i verden - kanskje delvis fordi familien tilhørte pinsemenigheten.

I juni i år kom plutselig kontrabeskjeden - da det ble klart at barneverntjenesten i Naustdal kommune og de private parter har inngått avtale om tilbakeføring av barna til foreldrene og avtale om samarbeid om hjelpetiltak for foreldrene og barna.

Internasjonalt press

Avtalen innebærer at Naustdal kommune og foreldrene nå går inn i en ny fase hvor en forsøker å lage en stabil og trygg situasjon for familien.

Likevel står foreldrene nå altså tiltalt.

Norsk barnevern har det siste året vært under sterkt internasjonalt press - ikke bare på grunn av denne saken.

I en rekke internasjonale medier har norske myndigheter fått massiv kritikk, og jurister og politikere har rettet tung kritikk mot norsk barnevern. Den britiske mediegiganten BBC sendte tidligere i år en tv-dokumentar om norsk barnevern, og 12. mars kunne Dagbladet avsløre at Norge må stå til rette i en barnevernsak som er sluppet gjennom det trange nåløyet til Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg.