Norsk ryggsekkturist drept i Kabul

En ung nordmann og en sveitsisk statsborger ble funnet drept i en park i Afghanistans hovedstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to mennene ble funnet drept i parken Baghe Chilsitoon, vest for sentrum av Kabul, forrige søndag. Lokalt politi tror de ble drept en gang mellom lørdag og søndag.

Utenriksdepartementet (UD) fikk først i går ettermiddag bekreftet at den ene av de to drepte var norsk statsborger.

- Det var en ung mann, som var i Afghanistan som ryggsekkturist, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik i UD til Dagbladet.no.

- Omstendighetene rundt drapet er ennå uklare, men vi har tett kontakt med lokale myndigheter og det norske konsulatet i Kabul.

Konsulatet skal holde norske myndigheter fortløpende orienterte om etterforskningen.

- Problemet i dag er at det er helligdag i Afghanistan, noe som kan forsinke kommunikasjonen, legger Klepsvik til.

UD bekrefter at de har underrettet den dreptes familie i Norge, men de ønsker foreløpig ikke å gå ut med navn, alder eller bosted til den drepte.

- Stavangermann

Ifølge Aftenbladet.no skal den drepte nordmannen være fra Stavanger. Han skal ha vært student på vei hjem fra Australia.

- Jeg kjenner ikke til mannens sivile status, men vi er bedt om å varsle pårørende i Stavanger, sier operasjonsleder Arild Bjørnevoll ved Rogaland Politidistrikt til avisa.

Klepsvik vil imidlertid ikke bekrefte eller avkrefte at mannen var fra Stavanger, eller at han var student.

- Jeg har ingen kommentar til disse opplysningene, sier han til Dagbladet.no.

Forvirring

Da de to drepte ble funnet på søndag, var de begge kledd i afghanske klær. Det lokale politiet trodde først at begge to var sveitsiske statsborgere, fordi det ble funnet et sveitsisk pass på det ene liket.

Andre dokumenter ledet imidlertid politiet til grenseovergangen mellom Pakistan og Afghanistan. Der skal de to ha passert for 11 dager tilbake.

- Ja, vi har opplysninger om at nordmannen har vært i Pakistan, men vi vet ikke når han dro derfra til Afghanistan, eller hvor lenge han hadde tenkt å bli i landet, sier Klepsvik.

Den døde sveitseren ble først opplyst å være en kjent størrelse i det internasjonale friklatrermiljøet.

Flere nettsteder for klatrere har skrevet om den navngitte mannen og drapene i Kabul, men nå viser det seg at klatreren er blitt fovekslet med den drepte sveitseren.

- UD har også fått disse opplysningene nå i formiddag. Den drepte sveitseren skal ikke være en klatrer, slik mediene har skrevet. Det er faren til den sveitsiske klatreren som har oppklart dette, og han sier at sønnen lever i beste velgående, sier Klepsvik til Dagbladet.no.

Blodig

Det var en jogger som fant liket av de to. De lå i en blodpøl i en park i Afghanistans hovedstad. Ifølge UD er de to knivstukket og grovt mishandlet, trolig med steiner.

- Det er ikke mange norske turister i Kabul, og ingen organisert turistvirksomhet dit. Alt vi kan si er at nordmannen var der som ryggsekkturist, sier UDs pressetalsmann til Dagbladet.no.

Nordmannen skal ifølge UD ikke være obdusert, og det er ennå ikke avgjort når og hvordan den drepte skal bringes hjem til Norge.

MISHANDLET:</B> Ifølge det lokale politiet skal de drepte være stukket med kniv og mishandlet med mursteiner. Her bæres liket av en av de to drepte vekk.