Norsk samliv forbløffer USA

NEW YORK (Dagbladet): I Norge fødes halvparten av alle barn utenfor ekteskap, skriver The New York Times på sin førsteside søndag - og viser til tidligere oljeminister Marit Arnstad og kronprinsesse Mette-Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med en president som nå ønsker at bare ekteskap skal betraktes som moralsk fullverdig, er USAs liberale avis forbløffet over hvor hverdagslig nordmenn forholder seg til par som lever sammen uten ektepakt.

Og at livet som alenemor er så vanlig.

Alenemoren Mette-Marits samboerskap med kronprins Haakon som endte med ekteskap og kongelig tittel, har fått plass på førstesiden til New York Times tidligere.

Nå brukes Mette Marit igjen som eksempel på hvor liberalt Norge er i sine samlivsformer.

Gravid minister

At ugifte Marit Arnstad ble gravid mens hun var oljeminister, er vel så grensesprengende. Selv nordmenn husker statsråden på besøk i Saudi- Arabia bærende på et lite barn uten navngitt far. Arnstads situasjon ville medført streng straff hadde hun vært borger av landet hun besøkte.

The New York Times har intervjuet en rekke samboere i Norge som alle mener samlivsformen er bedre enn ekteskap. At det ikke lenger er en skam å være alenemor i Norge, blir også framhevet.

Akseptabelt

- Vi har ikke så stor tiltro til ekteskapet som institusjon. Det er sant. Men vi har stor tiltro til det å være foreldre. Det er ikke lenger sosialt akseptabelt i Skandinavia at foreldre bryter kontakten med barna sine, sier sosiologiprofesser Kari Moxnes til New York Times.

Norden er på topp, men også Storbritannia og Frankrike har et liberalt forhold til alenemødre og samboerskap, påpeker New York Times.

Avisa framhever at alenemødre i Skandinavia er høyt utdannet og ofte har godt betalt arbeid, mens nesten 50 prosent av alenemødrene i USA lever under fattigdomsgrensa.

Også i andre europeiske land finnes det økonomiske muligheter til å klare seg som alenemor. Ikke minst fordi barnehagesystemet er langt bedre utbygd enn i USA.

OPPSIKT: Norske samlivsvaner vekker oppsikt i USA.