Norsk SAS-ansatt risikerer dødsstraff

BANGKOK (NTB): En 29 år gammel SAS-ansatt fra Bodø risikerer dødsstraff i Thailand. Mannen ble pågrepet på flyplassen i Bangkok i slutten av november, med et parti narkotika i bagasjen. Nå foreligger tiltalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han er tiltalt for besittelse av 15,9 gram ren amfetamin, i den hensikt å distribuere. Han er også tiltalt for forsøk på å smugle narkotika ut av landet, i den hensikt å distribuere, og risikerer dermed dødsstraff, sier bodømannens thailandske advokat Puttri Kuvanonda til NTB.

Den norske 29-åringen har sittet fengslet i det beryktede Bum Bud Pisald-fengslet i utkanten av Bangkok siden 22. november. Da ble han pågrepet på flyplassen i millionbyen, i ferd med å forlate landet.

Den norske ambassaden i landet har hatt regelmessig kontakt med mannen, men er ennå ikke kjent med innholdet i tiltalen som forelå mandag.

Flittig gjest

Nordmannen har verken erkjent eller nektet straffeskyld, og advokat Kuvanonda ønsker derfor ikke å kommentere hvordan han vil lege opp forsvaret.

Den fengslede bodømannen har vært en flittig gjest i Thailand. Besøket i november skal ha vært hans sjette på ett år, noe som kan ha bidratt til å vekke de thailandske tollernes mistenksomhet.

Ble lurt?

Kilder i den thailandske «sex-byen» Pattaya, der 29-åringen var kjent i det norske miljøet, utelukker ikke at han kan ha blitt lurt av landsmenn.

Flere fastboende nordmenn i den beryktede byen har narkotikadommer i Norge bak seg, og byen var tidligere base for en liga bestående av norske SAS-stuere som drev smugling i stor skala.

Såvel norsk som thailandsk politi mistenker flere navngitte norske fastboende i byen for å være involvert i narkotikasmugling.

- Enkelte har i alle fall usedvanlig mye penger mellom hendene, sier en thailandsk politikilde til NTB.

Utlevering

Skulle den 29 år gamle SAS-ansatte nordmannen bli dømt til døden, er det ingen som tror at dødsstraffen vil bli fullbyrdet. Ingen utlending har noensinne blitt henrettet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik tok ikke opp 29-åringens sak spesielt da han i forrige uke besøkte landet, men fikk statsminister Chuan Leekpais tilslutning til å innlede forhandlinger om en utleveringsavtale for domfelte.

Om den ferdigforhandlede avtalen blir lik utleveringsavtaler Thailand tidligere har inngått, blant annet med Sverige, vil norske domfelte få sone i norske fengsler.

Avhengig av hvilke forbrytelser de er dømt for, vil de likevel måtte sone deler av straffen her i landet. Om en legger avtalen med Sverige til grunn, risikerer de inntil åtte år i thailandske fengsler.

(NTB)