Norsk SAS-fly mistet motorkraft i lufta

Skremte passasjerer på vei fra Paris trodde motordeler falt av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Et SAS-fly som tok av fra Paris klokka 18.45 på søndag fikk problemer like etter avgang. Da mistet maskinen all kraft på den venstre motoren.

- Pilotene måtte foreta en såkalt sikkerhetslanding på nærmeste lufthavn, Amsterdam Schipol, klokka 19.11. Det er klart en slik beskjed skremmer passasjerene, men det var aldri noen fare for sikkerheten deres. Å fly og lande med én motor er innøvd rutine for alle våre piloter, sier pressesjef Jens Langergaard i SAS Danmark til Dagbladet.no.

Ifølge ham ble de fleste passasjerne fraktet fra Nederland til København i et annet fly senere samme kveld, mens en familie og to andre passasjerer valgte å bli værende på bakken.

I Købehavn ble passasjerene møtt av SAS-personell for debriefing etter opplevelsen.

Flyselskapet var i dag ikke nevneverdig begeistret for hvordan saken har blitt framstilt i danske BT. Ifølge avisa skal hele motoren, eller deler av den, nærmest ha eksplodert og falt mot bakken. BT brakte også en grafikk basert på opplysningene.

- Det er løgn fra ende til annen det de skriver der, sier Langergaard til Dagbladet.no

Han mener ryktet er basert på at kapteinen etter landing snakket med mekanikere på bakken som viste fram en liten metallbit som kan ha sammenheng med motorfeilen.

- Motoren stanset trolig som følge av problemer med luftgjennomstrømming i turbinen, men dette blir ikke avklart før den er ferdig undersøkt, opplyser pressesjefen.

Flyet er norskregistrert, og det blir derfor ifølge SAS opp til den norske havarikommisjonen om den vil iverksette ytterligere undersøkelser av luftfartshendelsen.

Om man skal tro BT.dk, ble passasjerene svært skremt.

- Jeg har fløyet mange ganger, og skjønte med en gang at noe var galt. Det første jeg tenkte var: Er det nå? Går vi ned?, sier Robert Mogensen til avisa.

Han hevder å hørt et brak før kapteinen meldte over høyttaleranlegget at flyet måtte foreta en sikkerhetslanding.