Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk seilbåt stjålet av menneskesmuglere

Den forslåtte seilbåten til Jens Jacobsen (75) hadde reist fra Hellas til Italia med 56 migranter om bord. De var etterlatt i stiv kuling og høye bølger.

FORLATT: Den forslåtte seilbåten til Jens Jacobsen (75) ble funnet i Italia med 56 migranter ombord. De hadde blitt etterlatt i stiv kuling midt på havet. Video: Protezione Civile Salento Vis mer

- Det er helt forferdelig, og har gått veldig inn på meg. Jeg har bodd i båten den siste tida, og hadde alle mine personlige eiendelene der, sier Jens Jacobsen (75) til Dagbladet.

Seilbåten til Jacobsen, en 50 fot Bavaria, ble stjålet av menneskesmuglere fra Nidri, Lefkada i Hellas den 30. november. På mandag ble den funnet av den italienske kystvakten med 56 migranter om bord.

Etterlatt midt på havet

- Den ble først observert utenfor Corfu på grensa til Albania, før menneskesmuglerne forlot den utenfor St Maria Di Leuce i Italia, forteller Jacobsen.

Han var om bord i båten og jobbet dagen før den ble stjålet, og var på vei for å fortsette arbeidet da han oppdaget at den var borte.

- Båten var jo låst, men det er ikke noe hinder for dem. Det er en profesjonell organisasjon som driver med dette, legger han til.

Det var kystvakten i Italia som fant seilbåten etterlatt sammen med 56 kurdiske, irakiske og syriske flyktninger. Blant dem var det også fem barn. Alle skal være i god behold, ifølge den søritalienske avisa La Gazzetta del Mezzogiorni.

- Smuglerne hadde forlatt båten i en annen mindre båt før politiet kunne ta dem, og migrantene ble bare etterlatt om bord i seilbåten min. De kunne jo ikke operere båten, legger Jacobsen til.

- Skjønner desperasjonen

Det var stiv kuling og høye bølger i området da båten ble oppdaget, ifølge det italienske mediebyrået Lecce Prima. To av migrantene om bord ble fraktet videre til sykehus for en helsesjekk etter sykdom i forbindelse med turen, skriver mediebyrået.

Jacobsen understreker at han har sympati med dem som går om bord i båten, men legger likevel til at migrantene må ha visst at båten var stjålet.

- Jeg skjønner jo desperasjonen deres. Det er organisatorene bak dette som må stanses, sier han.

Kort etter at den italienske kystvakten fikk reddet flyktningene ut, ble seilbåten til Jacobsen ødelagt:

- Forsikringsselskapet har opplyst at båten nå er helt sunket etter å ha blitt slått mot klippene i rundt 24 timer. Det er jo en stor båt, og den er verdt mer enn forsikringen dekker, sier han.

Flere båter blir stjålet

Kystområdet i Lefkada pleide å være et trygt sted å oppbevare båt, ifølge Jacobsen, men tyveriene har tatt seg opp i det siste.

- Politiet gjør en god jobb, men det skjer så mye rundt dette. Det er en stor sak for alle som har båt her nede, men de andre er nok ikke klar over hvor mange båter som faktisk har blitt stjålet i det siste, legger han til.

Han kan bekrefte at flere privatbåter og charterbåter har forsvunnet fra kystområdet de siste månedene.

- Siden i sommer er det vel fem som er blitt stjålet. Den italienske kystvakten har funnet en hel del av dem, i alle fall den båten som ble stjålet før min, forteller han.

Blant annet var det en charterbåt som forsvant for under to måneder siden, ifølge Jacobsen. Den ble tatt i det den kom inn til Italia, og flyktningene om bord ble tatt hånd om av Røde Kors.

De siste åra har flyktningkrisa rundt Middelhavet preget nyhetsbildet; hittil i år har minst 1090 personer druknet eller forsvunnet i Middelhavet, ifølge IOM.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media