I EN SKVIS: «Vi var havnet i en skvis og følte at vi ikke kunne gå fra kontrakten, fordi vi var midt i en refinansieringsavtale og var på randen av konkurs», er Seabird-sjef Dag Reynolds forklaring på hvorfor selskapets skip «Harrier Explorer» (bildet) fortsatte oppdraget utenfor Vest-Sahara selv etter å ha fått kraftig kritikk. Foto: Seabird Exploration
I EN SKVIS: «Vi var havnet i en skvis og følte at vi ikke kunne gå fra kontrakten, fordi vi var midt i en refinansieringsavtale og var på randen av konkurs», er Seabird-sjef Dag Reynolds forklaring på hvorfor selskapets skip «Harrier Explorer» (bildet) fortsatte oppdraget utenfor Vest-Sahara selv etter å ha fått kraftig kritikk. Foto: Seabird ExplorationVis mer

Norsk seismikk-selskap innrømmer: «Veldig ubehagelig» å ha støttet en okkupasjonsmakt

Seabird Exploration-sjefen unnskylder det med en presset økonomi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Hagen, daglig leder i Støttekomiteen for Vest-Sahara, fordømte i sterke ordelag det børsnoterte selskapet Seabird Explorations seismiske undersøkelser utenfor Vest-Sahara i desember i fjor.

- Dette er fullstendig i strid med folkeretten. Her spiller SeaBird en avgjørende rolle i å legge til rette for ulovlig oljeproduksjon i de områdene som Marokko så brutalt har okkupert, sa Hagen til Dagbladet.

I en skvis Dagbladet lyktes den gangen ikke i å få noen kommentarer fra administrerende direktør Dag Reynolds eller styreformannen i Seabird, Åge Korsvold, til tross for flere forsøk. Men nå letter Reynolds på sløret overfor ukeavisa Ny Tid.

Etter Dagbladets henvendelse, og etter at Utenriksdepartementet hadde mant til forsiktighet selv om oppdraget teknisk sett ikke var ulovlig, valgte Seabird å fortsette.

«Vi skulle helst ikke ha gjort dette, for vi visste at vi gjorde noe galt. Men vi var havnet i en skvis og følte at vi ikke kunne gå fra kontrakten, fordi vi var midt i en refinansieringsavtale og var på randen av konkurs», sier Reynolds til Ny Tid.

Å skyte på pianisten Til Dagbladet sier Reynolds i ettermiddag at det bare var snakk om en 20-dagers jobb, og at Seabird ikke engang visste at området var omstridt da selskapet sa ja til kontrakten.

- Vi hadde ikke planlagt å gå inn der i utgangspunktet, men det er litt som å skyte på pianisten: Egentlig var det ikke vi som drev oljeleting. Vi var bare en underleverandør som var leid inn for å samle inn dataene, og det gjorde vi dessverre, sier han.

Reynolds mener det hadde vært enklere dersom det hadde vært en FN-embargo, sammenliknet med dagens situasjon hvor Utenriksdepartementet ber selskapene om å vise «forsiktighet» i og utenfor Vest-Sahara.

- Hvis det hadde vært en ordentlig embargo, hadde det gjort ting mye lettere for alle, sier han til Dagbladet.

«Legger oss flate» Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara er enig.

- Åpenbart er han inne på et av hovedproblemene, og det er at FNs sikkerhetsråd er fullstendig handlingslammet i å finne en løsning, så problemstillingen er den klassiske med vetorett, og Frankrike er Marokkos allierte, sier Hagen til Dagbladet.

Han setter pris på de klare meldingene fra Dag Reynolds i media, og oppfordrer ham til å være like tydelig overfor Den saharawiske arabiske demokratiske republikk, som han fikk et protestbrev fra i desember i fjor.

Til Ny Tid sier Reynolds at noen andre ville ha blitt leid inn hvis Seabird hadde brutt kontrakten, og at Seabird ville fått ekstraregningen.

«Vi legger oss flate og endrer rutinene for at dette ikke skal skje igjen. Det føles veldig ubehagelig å ha vært med på å støtte en okkupasjonsmakt», sier han til ukeavisa.

Mot UDs råd Det er ikke første gang et norsk seismikkselskap har tatt oppdrag utenfor Vest-Sahara, selv om det meste av landet okkuperes av nabolandet Marokko.

Men norske myndigheter har liten sans for at norske selskaper tar seismikkoppdrag utenfor Vest-Sahara. I mars i fjor sa statssekretær Bård Glad Pedersen (H) at «UDs klare råd er at norsk næringsliv ikke bør drive virksomhet i Vest-Sahara. Vi anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av dette området.»

Vest-Sahara var en spansk koloni, under navnet Spansk Sahara, fra 1884 til spanjolene trakk seg ut i 1975. Landområdet ble okkupert av Mauritania, som trakk seg ut i 1979, og Marokko, som i dag okkuperer størstedelen av landet. Frigjøringsbevegelsen Polisario erklærte selvstendighet i 1976, men kontroller i dag bare en mindre del av området.

- LEGGER OSS FLATE: «Vi legger oss flate og endrer rutinene for at dette ikke skal skje igjen. Det føles veldig ubehagelig å ha vært med på å støtte en okkupasjonsmakt», sier Seabird Explorations konsernsjef Dag Reynolds til ukeavisa Ny Tid. Foto: Seabird Exploration
- LEGGER OSS FLATE: «Vi legger oss flate og endrer rutinene for at dette ikke skal skje igjen. Det føles veldig ubehagelig å ha vært med på å støtte en okkupasjonsmakt», sier Seabird Explorations konsernsjef Dag Reynolds til ukeavisa Ny Tid. Foto: Seabird Exploration Vis mer