Norsk selskap anklages for rovdrift i Mosambik

Den norske Astrup-familiens plantasjeselskap i Mosambik, Grupo Madal, anklages for utbytting, rovdrift og rasisme i en rapport fra NorWatch.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Framtiden i våre henders overvåkingsorgan har gransket det snart hundre år gamle konsernet, som kom på norske hender i 1913. De driver med alt fra kokosnøttplantasjer til reketrålere i det afrikanske landet.

Ingen andre private aktører besitter i dag mer jord i Mosambik enn Grupo Madal, og konsernet må tåle flengende kritikk i rapporten «Utvikling eller utbytting?» som NorWatch legger fram i disse dager.

NorWatch har gransket tre av Grupo Madals kjerneområder; kopra (tørkede kokosnøttkjerner), kveg- og tømmerdrift, og konkluderer blant annet med at Grupo Madal driver «rovdrift på enkelte av sine ansatte». Det kan dokumenteres med eksempler der Grupo Madals ansatte må arbeide 21 timer i døgnet, fem døgn i strekk, og konstaterer samtidig at det synes «å herske en rasisme i forholdet mellom svarte og personer av portugisisk opprinnelse».

Senest i februar, da Kjell Magne Bondevik og Hilde Frafjord Johnson besøke Mosambik, fikk Grupo Madal tilsagn om nærmere 20 millioner kroner i støtte fra statens investeringsfond for næringsutvikling i utviklingsland (Norfund).