MILLIARDBYGG: Kultursenteret skal ha kostet mer enn 13 milliarder å bygge. Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen er usikker på om han ville tatt det samme oppdraget i dag. Foto: Snøhetta
MILLIARDBYGG: Kultursenteret skal ha kostet mer enn 13 milliarder å bygge. Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen er usikker på om han ville tatt det samme oppdraget i dag. Foto: SnøhettaVis mer

Norsk selskap bak milliard-bygg for Saudi-Arabia: Nå er de rystet over de bestialske draps-påstandene

- Det er en utrolig ubehagelig situasjon, sier Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen.

- Det er en utrolig ubehagelig situasjon, sier Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen til Dagbladet.

Det påståtte drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi har rystet den norske arkitekten.

Det påståtte parteringdrapet på regimekritikeren har skapt en tsunami av reaksjoner mot det saudiarabiske regimet. Sist ute var USAs president Donald Trump, som lovte å ringe den saudiarabiske kongen om situasjonen.

- Umiddelbart virker det helt absurd. Vi får alle håpe at han ikke er drept, sier Thorsen.

I år avsluttet Snøhetta ett av sine aller største prosjekter inntil nå: «King Abdulaziz senter for verdenskultur» i Saudi-Arabia.

Se Snøhettas presentasjon av prosjektet deres her!

- Det er absolutt på nivå med våre aller største prosjekter, sier Thorsen.

Snøhetta er Norges mest kjente arkitekt og designkontor, og har blant annet stått bak det nye biblioteket i Alexandria, Operahuset i Oslo og museet for 11. september-angrepet i New York.

DREPT: Journalisten Jamal Khashoggi hevdes å ha blitt drept. Disse bildene, som ble først offentliggjort av Tyrkisk TV, skal angivelig vise draptsteamet ankomme det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Tyrkiske myndigheter mener at det var her drapet skjedde. Video: NTB Vis mer

Milliard-prosjekt

Bygget ble budsjettert til rundt 6 milliarder kroner, men har trolig kostet rundt 13 milliarder kroner. Bygget er på mer enn 100 000 kvadratmeter, og skal blant annet inneholde kino, teater, bibliotek med over 200.000 bøker, auditorium, læringssenter, flere restauranter og museum.

- Prosjektet er avsluttet fra vår side, så vi har ikke lenger noe direkte med prosjektet å gjøre, sier Thorsen, som er usikker på om han ville gjennomført prosjektet hvis han hadde blitt spurt i dag.

- Vi ville vært utrolig forsiktig, og vi ville nok ventet på en avklaring av dagens situasjon før vi hadde sagt ja, sier Thorsen til Dagbladet.

- UBEHAGELIG: - Det er en utrolig ubehagelig situasjon, sier arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, som er grunnlegger av Snøhetta, arkitektfirmaet bak et milliardprosjekt i Saudi-Arabia.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- UBEHAGELIG: - Det er en utrolig ubehagelig situasjon, sier arkitekt Kjetil Trædal Thorsen, som er grunnlegger av Snøhetta, arkitektfirmaet bak et milliardprosjekt i Saudi-Arabia. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trekker seg fra samarbeid

For mens det har kommet mer og mer morbide detaljer om det påståtte drapet på Khashoggi, har flere og flere selskaper trukket seg fra samarbeidet med det autoritære regimet.

Om to uker skulle Saudi-Arabias kronprins, Mohammad bin Salman, presentere sin nye plan for kongedømmet.

Konferansen kalles «Davos in the Desert» - inspirert av Verdens økonomiske forum som hvert år holdes i Davos i Sveits.

Under konferansen skulle Salman presentere sin visjon for kongedømmet «Visjon 2030». Men nå begynner gjestene å få kalde føtter, og Salman blir stadig mer og mer ensom.

Kulturhuset er på mer enn 100 000 kvadratmeter, og skal blant annet inneholde kino, teater, bibliotek med over 200.000 bøker, auditorium, læringssenter, flere restauranter og museum.
Kulturhuset er på mer enn 100 000 kvadratmeter, og skal blant annet inneholde kino, teater, bibliotek med over 200.000 bøker, auditorium, læringssenter, flere restauranter og museum. Vis mer

Flere selskaper har nå trukket seg fra konferansen, og til og med norske selskaper opplever nå press om å avslutte samarbeidet med oljelandet.

Blant andre har Verdenbankens leder, Jim Yong Kim, sagt at han ikke kommer, og CNN, The Financial Times og New York Times har trukket seg fra samarbeidet.

De kjente medieprofilene Arianna Huffington og Andrew Ross Sorkin har også trukket seg fra konferansen. Og Sir Richard Branson har varslet at han har satt alle saudiarabiske prosjekter på is på grunn av Khashoggi-affæren.

- Bidrar til mer demokrati

Thorsen har tidligere forsvart samarbeidet med det autoritære regimet. I et intervju med Dagsavisen tok Thorsen til ordet for at prosjektet kunne bidra til «økt folkehelse og reelle samfunnsendringer».

«En felles inngang for menn og kvinner er et viktig symbolsk grep. Et annet eksempel er biblioteket som er åpent for alle og som gjør at menn og kvinner for første gang får anledning til å kysse bak bokhyllene», sa Thorsen til Dagsavisen.

Det er verdens største oljeselskap, Saudi Aramco, som står bak kulturhuset, og senteret er bygd i oljehovedstaden i Dhahran i Saudi-Arabia.

Huset ble offisielt innviet av kongen selv i 2017, men er ennå ikke åpnet for publikum. Prosjektet har tatt ti år å ferdigstille.

«To år over tida. Kostnadsoverskridelser, rettssaker og tilbakeslag har preget prosessen. Totalt har over 60 personer fra Snøhetta vært involvert i prosjektet, som ennå ikke har en offisiell prislapp», skrev Dagsavisen sist Thorsen presenterte prosjektet.

- Tror du fortsatt at bygget kan bidra til mer demokrati i Saudi-Arabia?

- Ja. Det er noe jeg tror veldig sterkt på. Det handler om å gjøre helt nye rom tilgjengelig for folk flest, sier Thorsen.

- Så du angrer ikke på at dere bygde bygget?

- Nei, men med denne hendelsen som bakteppe så kan det hende vi ikke hadde gått inn i prosjektet idag, sier Snøhetta-arkitekten.