Norsk selskap eier gigant-patent

Bellboy International sitter trolig på en gullgruve. I 1993 tok Kristiansand-selskapet patent på betalingssystemene som brukes i nettbutikker over hele verden. Nå starter innkrevingen av avgifter og lisenser. - Du skal være flink hvis du skal drive nett-handel og unngå vårt patent, mener Rolf Wilhelmsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fikk ikke patent på netthandel

I 1993 søkte det norske nettselskapet patent på et system for å drive handel over telefon og it-nettverk. Rekordlang saksbehandlingstid har gjort at han ikke før i år kan begynne å kreve lisensavgift fra alle som har lansert telefon- eller internettbestillingssystemer. Flybillettsystemet Amadeus og butikker som Rimi, Onlineclub og Filmweb, skriver digi.no.

Gullfugl

Selskapet Bellboy International gnir seg i hendene. Utsiktene til lisensavgifter fra hele verden er svimlende. Selskapet har nå fått advokathjelp til å begynne å kreve inn penger fra hele internettbransjen.

- De fleste mennesker vil nok bli sjokkert når de skjønner hva dette er. Du skal være flink hvis du skal drive handel på internett og greie å unngå Bellboy-patentet, sier Wilhelmsen til digi.

- Jeg skjønner Bellboy, men Patentstyret har oppført seg dumt da de godkjente dette patentet. Nå skal mange bedrifter bruke mye penger og tid på advokater, sier administrerende direktør Øystein Jørgensen i Nordlandsdata. Selskapet lager Filmweb, og har allerede mottatt krav fra Bellboy.

Ulv

- Vi kan nok bli sett på som en ulv, men vi hadde en god ide og søkte patent i 1993. Jeg vet hvor viktig patenter kan bli, for jeg søkte mitt første for 25 år siden, sier Kristiansandsmannen.

Han er nå på leting etter større partnere som kan være med å realisere de potensielt astronomiske inntektene. Bare noen øre i brukeravgift per flypassasjer i forbindelse med Amadeus kan gi svimlende summer til Bellboy.

Finanskjendisen Jan Haudemann Andersen skal ifølge digi være en av kandidatene til Bellboy.