Norsk selskap stanser pengegaver til WikiLeaks

Nå vil den islandske betalingsleverandøren gå til søksmål.

 BETALINGSMOTSTAND:  Visa, Mastercard, PayPal og Bank of America har alle stoppet muligheten for å støtte WikiLeaks og Julian Assange. Foto: AFP PHOTO/CARL COURT
BETALINGSMOTSTAND: Visa, Mastercard, PayPal og Bank of America har alle stoppet muligheten for å støtte WikiLeaks og Julian Assange. Foto: AFP PHOTO/CARL COURTVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For snart to uker siden ble det kjent at blant annet Visa og Mastercard stanset pengeoverføringer til varslernettstedet WikiLeaks.

Det som har vært mindre kjent er at det er det dansk-norske selskapet Teller som er ansvarlig for sperringen.

Visa varslet 7. desember via en pressemelding at selskapet hadde «tatt steg for å suspendere Visa-betalinger gjennom Wikileaks hjemmeside i påvente av videre undersøkelser rundt forretningsdriften».

Varsler søksmål Visa tok derfor kontakt med Teller, som håndterer transaksjonene, skriver Dagens Næringsliv.

Ett av Tellers brukersteder er den islandske betalingsleverandøren Datacell, som fra i høst har håndtert donasjoner til WikiLeaks. De varsler at de vil saksøke Teller.

- Du kan si at jeg har brukt 150 prosent av arbeidskapasiteten min på WikiLeaks. Det vi har blitt utsatt for av Teller er ubeskrivelig. Søksmålet vil bli innlevert før julaften, sier grunnlegger Olafur Sigurvinsson i Datacell til Dagens Næringsliv.

- Oppsiktsvekkende Stengingen ble iverksatt bare halvannen time etter at Datacell ble varslet. Teller viste til at Visa mente at de kunne løpe en «juridisk risiko ved å fasilitere betalinger til Wikileaks nettsiden».

- Denne dagen hadde vi alene mottatt 130.000 euro i donasjoner for Wikileaks. Det var jo en enorm oppmerksomhet rundt nettstedet, og mengden donasjoner var økende. Det er jo opplagt at denne handlingen fra Teller har fratatt Wikileaks muligheten til store inntekter. Men jeg spør meg om grunnlaget. Så langt kan vi ikke se at vi har gjort noe galt. Jeg synes det er oppsiktsvekkende at et norsk selskap opptrer som en politisk aktør på vegne av Visa, sier Sigurvinsson til Dagens Næringsliv.

Teller har så langt ikke funnet holdepunkter for at verken WikiLeaks eller Datacell har gjort noe galt, men opprettholder likevel blokaden. Informasjonssjef Anders Bigseth i Teller Norge sier til avisa at suspensjonen skjer i påvente av en undersøkelse som skal kartlegge om brukerstedet opptrer i strid med Visas regelverk, og opplyser at dette er en helt vanlig måte å gjøre det på.