RESULTATØKNING: Ammunisjonsprodusenten Nammo satt igjen med et resultat på 279,4 millioner kroner i 2016, opp fra 217 millioner kroner i 2015. Her fra testskyting av ny artilleriammunisjon tidligere i år. Foto: Nammo.
RESULTATØKNING: Ammunisjonsprodusenten Nammo satt igjen med et resultat på 279,4 millioner kroner i 2016, opp fra 217 millioner kroner i 2015. Her fra testskyting av ny artilleriammunisjon tidligere i år. Foto: Nammo.Vis mer

Norsk selskap tjente 279 mill. på kuler og krutt

Mens tradisjonelt artilleri har en rekkevidde på 20–30 kilometer, når Nammos nye ammunisjon 40 kilometer. Norden er de mest sannsynlige kundene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): – Alle de nordiske landene vurderer i disse dager å kjøpe nytt feltartilleri, og da trenger de samtidig en bedre allroundammunisjon for langtrekkende artilleri. Bare i Nord-Europa utgjør denne nisjen et milliardmarked, sier Endre Lunde, kommunikasjonsdirektør i Nammo, til Finansavisen.

Flytrafikken over Ravlunda skytefelt i svenske Skåne måtte omdirigeres da Nammo tidligere i år testet sin nye 155 mm IM HE-ER artilleriammunisjon, skriver det halvoffentlige forsvarsindustrikonsernet i en pressemelding.

Mens tradisjonelt artilleri har en rekkevidde på 20–30 kilometer, har Nammo nå prøveskutt mot mål som ligger 40 kilometer unna.

Granatene var i luften i over to minutter, og nådde helt opp til 16.000 meter, mens vanlig ruteflytrafikk normalt foregår i sjiktet 10.000–12.000 meter, skriver Finansavisen.

Granater med rakettmotor

Nammo produserer ammunisjon til både håndvåpen og tyngre skyts, og i tillegg leverer selskapet rakettmotorer til luft-til-luft-missiler som AMRAAM, AIM-9 Sidewinder og ESSM.

Erfaringen fra denne produktkategorien har konsernet brukt til å utstyre artilleriammunisjonen med det som kalles base bleed, skriver Finansavisen.

Base bleed blir beskrevet som en liten rakettmotor på den nederste delen av prosjektilet, som antennes når den avfyres. Hensikten er å stabilisere luftstrømmen over prosjektilet, redusere luftmotstanden, og dermed øke rekkevidden.

Artillerigranaten er dum, det vil si at den ikke blir styrt mot målet med GPS eller laserpeker, slik en del missiler blir.

Til gjengjeld blir den laget etter en helt annen standard enn andre og lignende ammunisjonstyper, opplyser Lunde til Finansavisen.

Økte omsetningen

– Dette er et high end-produkt. Våre målinger viser at ammunisjonen har samme presisjon på 40 kilometers hold som konvensjonell ammunisjon på 20 kilometer, påpeker han overfor avisen.

Nammo satt igjen med et resultat etter skatt på 279,4 millioner kroner i 2016, opp fra 217,2 millioner kroner i 2015. Omsetningen økte til 4.131,6 millioner kroner i fjor, opp fra 3.783,0 millioner kroner året før.

Flere økonominyheter:

– Fredriksen vil bli en minst like stor eier som i dag
Forvalter frykter for denne aksjen: - Høyt priset, og tøft marked
Ser 25 prosent større SAS-oppside