Norsk selvskudd

Det er ingen enkel jobb å promotere norsk fangstkultur i Berlin og Paris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): I går spurte jeg fiskeriminister Svein Ludvigsen om det ikke nå er en god idé å droppe forslaget om turistjakt på voksen kystsel, med tanke på de sterke utenlandske reaksjonene. Det vil han ikke gjøre. Han arbeider i stedet ufortrødent videre med å få forskriftene på plass fra 1. januar 2005. Og begrunnelsen har jeg sympati for: Det er da ikke verre at utlendinger med jegerprøve jakter på sel i Norge, enn at nordmenn jakter på bjørn i Canada?

SVEIN LUDVIGSEN

har helt rett i at det er fornuftig å redusere den norske kystselbestanden. Det dreier seg ikke om en truet dyreart. Tvert imot er det så mange av dem at de er plagsomme for fiskerne, fordi selen konkurrerer med fiskerne om matfatet. Det som derimot er en forferdelig dårlig idé, er å la turister ta hånd om jakten. Denne forunderlige ideen var noe av det første Ludvigsen lanserte da han ble statsråd i 2001. Forslaget ble dårlig mottatt og lagt på is. Så hvorfor forsøker han seg på ny? Det må være på ren trass. Vil han vise verden at nordmenn er herrer i egne fjorder? Saken kunne vært enkelt løst ved å la norske fiskere ta med børsa på havet, og gi dem en tusenlapp i skuddpremie for hver sel. I stedet har det som burde vært en fillesak, utløst krisemøter i Utenriksdepartementet. Og neste år er utenlandske reportere på plass i Norge for å følge «blodbadet».

FISKERIDEPARTEMENTETS

håndtering av saken er et gedigent selvskudd og en PR-katastrofe. Aviser og TV over hele kloden fråtser nå i den blodige norske «turismen». Det hjelper lite at deler av det som skrives både er banalt og direkte usant, som den tøvete påstanden om drap på «babysel» i den britiske avisa The Observer. Men alt dette var det mulig å forutse på forhånd. Norsk fangstkultur går uansett ikke hjem i London. Det dreier seg om en emosjonell tyngdelov det ikke er mulig å oppheve. Vi så det da norsk selfangst og hvalfangst var i verdens søkelys på slutten av 80- og 90-tallet. Vi så det også da vi jaktet ulv fra helikopter. De norske diplomatene i utlandet må derfor utkjempe et slag som allerede er tapt. Jeg misunner dem ikke. De skal fortelle verden at turister må skyte sel av hensyn til norske arbeidsplasser, slik Ludvigsen har antydet. Slik har statsråden skapt et feilaktig inntrykk av at 2000 sel er en trussel mot bosettingen, og at jakten på dem blir en viktig inntektskilde for kystfolk. Det som virkelig kan true næringsgrunnlaget langs norskekysten, er at turister holder seg borte fra Norge i avsky, på grunn av en dårlig idé som burde vært stanset lenge før den så dagens lys.