Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk sex-forbryter arrestert i Thailand

PATTAYA/OSLO (Dagbladet): Etter å ha blitt dømt for sexovergrep mot minst fem barn i Norge rømte den 49 år gamle hordalendingen til Pattaya i Thailand. Der er han nå siktet for å ha hatt sex med minst tre mindreårige gutter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgrepene i Norge har skjedd i tidsrommet 1984 og fram til 1993. Flere av sexhandlingene skjedde kort tid etter at 49-åringen enten hadde blitt domfelt eller løslatt etter tidligere sexdom.
Den 49 år gamle mannen hadde et lite verksted i Bergen, hvor han reparerte motorsykler. På den måten kom han i kontakt med motorinteressert ungdom, som han etter hvert utnyttet seksuelt.

Funnet skyldig

I 1993 ble han i Gulating lagmannsrett funnet skyldig i overgrep mot fire gutter, alle under 16 år. To av dem har fått betydelige psykiske skader, ifølge psykologer.

En tredje gutt var av asiatisk avstamning. Også han ble utsatt for utuktig omgang fra 49-åringens side. Vedkommende var knapt 12 år gammel, og hadde i tillegg svært mangelfulle norskkunnskaper, etter det Dagbladet får opplyst.

Den fjerde gutten, som også ble utsatt for overgrep, ble befølt, både innenfor og utenfor klærne.

Ifølge guttenes forklaringer til politiet spanderte 49-åringen både sigaretter og av og til fikk de pengebeløp - etter at de var blitt utsatt for sexovergrepene.

I enkelte tilfeller skal også 49-åringen ha forespeilet de motorfrelste guttene at de skulle få mopeder, hvis de sto til tjeneste seksuelt for den pedofile overgriperen.

Lærte ikke

I premissene for dommen for overgrep mot fire mindreårige gutter, som 49-åringen fikk i 1994, heter det:

- Det dreier seg om omfattende overgrep over meget lang tid, fra 1984 til 1993, og det er nødvendig med en streng reaksjon.

Det må tillegges betydelig vekt at 49-åringen overhodet ikke har tatt noe hensyn til en tidligere dom han fikk i Bergen byrett i mai 1991.

Han innledet et nytt forhold til en ny gutt samme måned som byrettsdommen falt, og han forgrep seg på nytt mot en gutt få måneder etter at han var prøveløslatt fra byrettsdommen 20. oktober 1992, heter det i den enstemmige dommen fra Høyesterett.
49-åringen ble dømt for både for utuktig omgang mot barn under både 14 og 16 år, samt for utuktig atferd.

Tatt på nytt

Høsten 1994 stakk nordmannen av til Pattaya, før han rakk å bli innkalt til soning. I fjor sommer ble han formelt etterlyst gjennom Interpol. Tre år på rømmen sluttet brått for 49-åringen søndag 11. januar i år.

Nordmannen ble arrestert på hotellet Manipha Guesthouse ved Jomtien Beach i badebyen Pattaya i Thailand søndag formiddag.

Da politiet stormet rommet hans, skal han ha hatt en naken 13-årig gutt liggende på senga. Minutter seinere banket en 12 år gammel gutt på døra til nordmannens rom.
Forhistorien til pågripelsen av nordmannen er svært spesiell. Ifølge kilder Dagbladet har snakket med, skal nordmannen mer eller mindre ha hatt fast tilhold i Pattaya de siste fire årene.

Horemammaen som har formidlet flere av ungguttene, har forklart seg om forholdet til politiet. Hun sier at nordmannen var en god kunde hos henne i flere år.

Ifølge avisa Pattaya Mail har hun i lengre tid irritert seg over at flere av kundene hennes gikk utenom henne og direkte til guttene. Dette fikk horemammaen til å reagere, og lørdag 10. januar tok hun affære.
Hun skal da ha varslet moren til en 11 år gammel thailandsk gutt om at en utlending hadde misbrukt sønnen hennes. Moren gikk til politiet, og søndag klokka 12 stormet de nordmannens rom i det lille hotellet på stranda.

Der ble 49-åringen bokstavelig talt tatt med buksene nede. Bare iført et badehåndkle, og med en naken 13-åring på senga, hadde politiet nok bevis til å utferdige en siktelse mot den tidligere straffedømte nordmannen.
På rommet hans fant de dessuten et fotoalbum som inneholdt bilder av nakne unge thaigutter. Et kamera med film i ble også beslaglagt.

Mens politiet ransaket rommet banket en ny ung gutt på døra. Han var 12 år og fra Burma. Ungguttens ærend var ifølge politiet ikke vanskelig å tolke.

De tre guttene, som mot betaling hadde utført seksuelle tjenester for nordmannen, pekte ut 49-åringen som gjerningsmannen for politiet.

Flere nordmenn

- Det er ikke første gang slikt skjer her på hotellet. Vi vet om flere andre utlendinger som har tatt med seg unge gutter på rommet. Flere av dem skal være fra Norge og Sverige, sier en ansatt på hotellet til Dagbladet.

49-åringen har avslått all hjelp fra den norske ambassaden i Bangkok. Han ville selv ordne seg advokat gjennom gode venner på stedet.

Etter det Dagbladet får opplyst fra kilder i politiet, utelukker man ikke at det kan bli flere pågripelser i dagene som kommer. Strafferammen for overgrepene er 20 år. Norske myndigheter har bedt om at nordmannen utleveres til Norge.

Saken ble først omtalt i den lokale thailandske avisa Pattaya Mail.

IDENTIFISERTE: De tre guttene, som mot betaling hadde utført seksuelle tjenester for nordmannen, pekte ut 49-åringen som gjerningsmannen for politiet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!