Norsk sjødeponiavgjørelse vekker oppsikt i utlandet

- De tror vi spøker når vi forteller at norske myndigheter tillater dette.

SKAL BLI DEPONI: I Engebøfjellet (bildet) skjuler det seg 200 millioner tonn rutilmalm. Nå er planen å gjøre om fjellet til rutilgruve. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKAL BLI DEPONI: I Engebøfjellet (bildet) skjuler det seg 200 millioner tonn rutilmalm. Nå er planen å gjøre om fjellet til rutilgruve. Avfallet skal dumpes i Førdefjorden under. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klima- og miljødepartementets avgjørelse om å gi utslippstillatelse til sjødeponi for gruveavfall i Førdefjorden har vekket sterke reaksjoner.

I fjor advarte Miljødirektoratet mot deponiet, men etter å ha gjort en ny vurdering har direktoratet kommet fram til at fordelene er store nok til å veie opp for ulempene.

- Regjeringen går med viten og vilje inn for en av de største forurensningsskandalene i Norge i nyere tid. Vi hadde håpet og trodd at man i 2015 hadde kommet lenger enn dette. Det er ingen tvil om at det å bruke fjorden som søppelplass for gruveindustrien vil føre til stor skade, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til Dagbladet.

Internasjonal oppsikt Tillatelsen innebærer at gruveselskapet Nordic Mining kan etablere et åpent dagbrudd i Engebøfjellet og deponere 250 millioner tonn gruveavfall, stein, støv og kjemikalier, i sjøen i 50 år.

Også utenfor Norges landegrenser har sjødeponiet skapt overskrifter. Den britiske avisa The Guardian omtaler avgjørelsen som kontroversiell.

Avisa The Telegraph har også tidligere omtalt saken. Da kunne man blant annet lese at «Norge står i fare for å miste sitt rykte med uberørte naturlandskap», dersom forslaget skulle gå gjennom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.