Norsk skip angrepet av pirater utenfor Nigeria

Piratene har forlatt skipet. - Nokså amatørmessige pirater, sier administrerende direktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det norske skipet Viking Forcados ble i morges angrepet av pirater sydøst på kysten av Nigeria.

Alarmen gikk hos Hovedredningssentralen Sør-Norge klokken 04.15.


- Vi fikk melding om at de var under angrep, og at det ble avfyrt skudd, opplyser Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen til Dagbladet.no.

Amatører

Piratene forlot skipet etter å ha vært om bord ca. 20 minutter. Det er meldt om mindre materielle skader, men ingen mennesker er blitt skadd.


- Det var under et angrep av nokså amatørmessige karakter, at pirater kom i to eller tre mindre hurtiggående fartøy og kom seg opp på dekk. Men skipet er nærmest hermetisk lukket, så de kom seg ikke inn selv om de forsøkte å slå seg gjennom vinduene, sier Jan Fredrik Meling, administrerende direktør i rederiet Eidesvik Offshore.

Åtte nasjoner om bord

Det er 12 norske blant mannskapene. De oppholdt seg på broen under angrepet. Resten av mannskapet gjemte seg andre steder på båten.

BLE ANGREPET:  Det norske skipet Viking Forcados ble angrepet av pirater utenfor kysten av Nigeria i morges. Arkivfoto: Eldesvik Offshore
BLE ANGREPET: Det norske skipet Viking Forcados ble angrepet av pirater utenfor kysten av Nigeria i morges. Arkivfoto: Eldesvik Offshore Vis mer


- Etter kort tid ga piratene opp, og forlot skipet, opplyser Meling. 

Skipet har en besetning på 52 personer. De 40 som ikke er nordmenn er fra blant annet Nigeria, Tyskland, Storbritannia, USA, Botswana, Sverige og Polen.

Fartøyet befant seg ca. fem kilomter fra land da det ble angrepet, og er nå på vei ut i sikkert farvann.

Stanser arbeid

Skipet avventer beskjed fra rederiet før det eventuelt går tilbake til området der det ble angrepet. Det er ikke på gjennomseiling, men jobber med kabellegging.


- Vi må snakke med kunden før vi fatter en avgjørelse om hva som vil skje videre, sier Meling.


- Kan det være aktuelt å be om bistand fra norske myndigheter med skip fra Sjøforsvaret?


- Det vil nok være en del av diskusjonen, men dette er en ny og uvant situasjon som vi har liten erfaring med, så vi for se hva som skjer, sier Meling.

Norsk skip angrepet av pirater utenfor Nigeria