Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk skip angrepet av sjørøvere

Pirater herjer verdenshavene som aldri før. Antallet angrep i år er nesten fordoblet i forhold til i fjor. Nylig ble mannskapet på det norske kjøleskipet «Consensus Reefer» angrepet av væpnede menn utenfor kysten av Ecuador.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Utviklingen er skremmende, sier Knut H. Lykke i Rederiforbundet.

Klokka kvart over fire natta den 12. juli så en av de latviske sjøfolkene en liten båt nær ankerkjettingen. Han kjente noe i ryggen og snudde seg. Der sto en mann med kniv og brølte at han ikke skulle bevege seg. Deretter kom tre andre om bord. De stjal en flåte og verktøy før de forsvant.

Episoden skjedde mens det norskregistrerte skipet «Consensus Reefer» lå for anker og ventet på å komme til kai i Guayaquil i Ecuador, der mannskapet skulle hente en last bananer. Skipet eies av Det Nordenfjeldske Dampskipsselskab AS i Trondheim.

Episoden er ett av 160 piratoverfall i verden hittil i år. Det er 40 prosent flere angrep enn på samme tid i fjor.

De fleste angrepene finner sted mens fartøyene venter på å komme til havn, som i tilfellet «Consensus Reefer», men skip blir også kapret på åpent hav av tungt bevæpnede pirater som er ute etter lasten.

- Dette er en svært avansert form for organisert kriminalitet, sier seksjonsleder Knut H. Lykke i beredskapssekretariatet til Rederiforbundet.

Færre drepte

Bare i forrige uke meldte International Maritime Bureau (IMB) i Malaysia om fem grove piratoverfall.

Ingen menneskeliv gikk tapt i angrepene i forrige uke, og de gode nyhetene er at antallet skadde og drepte har gått kraftig ned i år. Hittil i år er 77 sjøfolk blitt utsatt for vold fra pirater, mot 375 i fjor. Ingen er så langt drept, men fem er fortsatt savnet etter et piratoverfall utenfor kysten av Sri Lanka.

For to år siden ble nesten hundre sjøfolk drept av pirater. Farvannene i Sørøst-Asia er de verste piratområdene i verden. 25 prosent av årets angrep fant sted i Indonesia. Men også Rødehavet og kysten utenfor Somalia er svært utsatt.

Advarer

IMB og de nasjonale rederorganisasjonene driver et utstrakt arbeid for å forebygge piratoverfall. Langs kyster kjent for å huse pirater blir skipene oppfordret til å gå langt fra land. De oppfordres også til å ha minimal radiokontakt og konstant vakt på dekk.

Oppdages piratfartøy før de kommer fram til skipssida, holder det ofte å rette en lyskaster mot dem for at de skal stikke av. Hvis ikke kan mannskapet spyle dem bort med skipenes brannutstyr.

- Vi er derimot forsiktige med å bevæpne mannskapet. Det kan føre til en opptrapping av volden. Bandittene er bedre trenet i våpenbruk enn sjøfolkene. Det er bedre å la folk stjele enn å selv bli drept, sier Knut H. Lykke.

PIRATER: I november i fjor fanget indisk kystvakt disse piratene som hadde bordet lasteskipet «M. V. Alondra Rainbow» utenfor Goa på vestkysten av India.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media