SABOTASJE: En båt tilhørende De forente arabiske emiraters kysvakt passerer en oljetanker utenfor havnebyen Fujairah i Emiratene mandag. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB Scanpix
SABOTASJE: En båt tilhørende De forente arabiske emiraters kysvakt passerer en oljetanker utenfor havnebyen Fujairah i Emiratene mandag. Foto: Jon Gambrell / AP / NTB Scanpix Vis mer

Norsk skip ble angrepet

Et norskregistrert tankskip ble truffet av et ukjent objekt i det som beskrives som en sabotasjeaksjon i Omanbukta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den norske oljetankeren MT «Andrea Victory» er et av flere skip som er blitt skadet i det som beskrives som en sabotasjeaksjon utenfor havnebyen Fujarirah i De forente arabiske emirater.

Det norske fartøyet skal ha blitt truffet av et ukjent objekt og påført et hull i skroget. Det opplyser rederiet Thome selv i en pressemelding, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- MT «Andrea Victory» rapporterer at mannskapet er uskadd, men at det er et hull i området ved en av de bakre tankene. Skipet er ikke i fare for å synke, heter det i pressemeldingen.

STORT HULL: «Andrea Victory»s akterende har et stort hull i akterenden av skroget etter det angivelige angrepet. Foto: Emiratiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix
STORT HULL: «Andrea Victory»s akterende har et stort hull i akterenden av skroget etter det angivelige angrepet. Foto: Emiratiske myndigheter / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Vurderer skadene

Rederiet uttaler seg via PR-byrået Navigate. Dustin Eno i firmaet understreker at det er for tidlig å fastslå hva slags objekt som traff det norske skipet, og hvem som står bak.

- Skadene blir nå vurdert. Etterpå vil det bli tatt stilling til hva som skjer med skipet - hvorvidt det skal repareres der det ligger, eller seile videre til ei annen havn, sier Eno til Dagbladet.

Utenriksdepartementet (UD) opplyser at ingen nordmenn var om bord på «Andrea Victory» under angrepet. De understreker at det er for tidlig å si noe om bakgrunnen for eksplosjonen.

- Relevante norske fagmyndigheter arbeider med å kartlegge situasjonen, bl.a. i tett samarbeid med emiratiske myndigheter, skriver UDs seniorrådgiver Per Bardalen Wiggen i en e-post til Dagbladet.

Sjøfartsdirektoratet har utstedt et varsel til norskregistrerte skip ved Persiabukta.

Alle norskregistrerte skip bes om å utvise økt aktsomhet i Fujairah-området, og ta sine forholdsregler når det kommer til ferdsel utenfor Emiratenes havneby, skriver de i en pressemelding.

Direktoratet vurderer å heve sikkerhetsnivået.

- Alarmerende

Tidligere mandag kom meldingen om at flere skip fra ulike land var blitt skadd i sabotasjehandlinger i Omanbukta. Det var USA-allierte Saudi-Arabia og Emiratene som meldte om hendelsen. Kort tid etter ba Iran om at det måtte igangsettes en gransking.

- Hendelsene i Omanbukta er alarmerende og beklagelig, sier det iranske utenriksdepartementets talsmann Abbas Mousavi, ifølge NTB.

Iranske myndigheter advarer videre mot det landet kaller eventyrlystne utenlandske aktører som har til hensikt å forstyrre maritim sikkerhet.

De forente arabiske emirater opplyste søndag at fire kommersielle fartøy av ulik nasjonalitet var blitt utsatt for sabotasjehandlinger utenfor Emiratenes havneby Fujairah, som ligger ved Omanbukta.

Tidlig mandag morgen uttalte Saudi-Arabia at to av landets oljetankere var blitt sabotert søndag utenfor Fujairah. Oljetankerne er påført «betydelige skader», ifølge Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih. Den ene tankeren var på vei til Irans erkerival Saudi-Arabia for å lastes opp med råolje som skulle videre til USA.

Advarer om konsekvenser

Ingen har så langt sagt hvem som sto bak sabotasjen. Emiratene anklager ingen spesifikke aktører for å ha stått bak sabotasjen, men i en uttalelse fra Abu Dhabi heter det at verdenssamfunnet må bidra til å sikre skipstrafikken.

- Å utføre sabotasjehandlinger mot kommersielle og sivile fartøy og true mannskapenes sikkerhet og liv er en alvorlig utvikling, heter det i uttalelsen.

SENDER HANGARSKIP: Det amerikanske hangarskipet USS «Abraham Lincoln» på vei gjennom Suez-kanalen torsdag i forrige uke, dagen etter at Washington opplyste at landet sender fartøyet og B-52-bombefly til Persiabukta. Foto: AP / NTB Scanpix
SENDER HANGARSKIP: Det amerikanske hangarskipet USS «Abraham Lincoln» på vei gjennom Suez-kanalen torsdag i forrige uke, dagen etter at Washington opplyste at landet sender fartøyet og B-52-bombefly til Persiabukta. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

De to oljetankerne ble påført «betydelige skade», men det var verken dødsfall eller oljeutslipp, ifølge Falih.

Falih advarer mot konsekvenser som kan påvirke oljemarkedet og verdensøkonomien og oppfordrer verdenssamfunnet til å beskytte skipstrafikken.

USA trapper opp

Amerikanske sjøfartsmyndigheter utstedte mandag et varsel etter meldingene om sabotasje mot skip. Fredag opplyste Pentagon at USA utstasjonerer et amfibiefartøy og Patriot-missiler i Midtøsten som støtte for amerikanske militærfly som er blitt sendt til regionen for å avverge angivelige iranske trusler.

I BEREDSKAP: Et B-52-bombefly fra USA på flybasen Al Udeid i Qatar torsdag i forrige uke. Foto: AP / NTB Scanpix
I BEREDSKAP: Et B-52-bombefly fra USA på flybasen Al Udeid i Qatar torsdag i forrige uke. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Fujairah er Emiratenes eneste havneterminal ved Arabiahavets kyst. Emiratene kan dermed sende og motta forsyninger sjøveien uten å måtte være avhengig av at skip passerer Hormuzstredet for å ta seg videre inn i Golfen. Hormuzstredet er strategisk og kommersielt viktig. Det forbinder Omanbukta med Persiabukta og danner sjøgrense mellom Iran og Emiratene. Iran har flere ganger truet med å stenge stredet i tilfelle landet skulle havne i militær konfrontasjon med USA.

Pompeo avlyser

USAs utenriksminister Mike Pompeo har avlyst et planlagt besøk i Moskva mandag for å delta på et EU-møte i Brussel i stedet, der Iran er blant sakene som skaper bekymring.

Pompeo skal imidlertid til den russiske svartehavsbyen Sotsji tirsdag der han skal møte president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov.

Den økte spenningen mellom Iran og USA tiltok etter at Teheran onsdag i forrige uke uttalte at landet trekker seg fra deler av atomavtalen som ble inngått i 2015. USA har tidligere trukket seg fra den samme avtalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer