Norsk skip deltar i handel som UD advarer mot

- Har ikke fulgt med i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et skip tilhørende bergensrederiet Spar Shipping frakter fosfatstein til Vest-Sahara, til tross for at norske myndigheter fraråder å delta i økonomisk virksomhet i området.

- Det var overhodet ikke kjent for meg at skipet ble brukt i denne handelen før BT gjorde meg oppmerksom på det, sier administrerende direktør Jarle Ellefsen i Spar Shipping til Bergens Tidende.

Skipet Spar Capella anløp Vest-Sahara for rundt to uker siden. Oppdraget er å frakte fosfatstein til området. Utenriksdepartementet fraråder engasjement i økonomisk virksomhet landområdet, som er okkupert av Marokko, i henhold til Folkeretten.

Ellefsen opplyser at skipet er utleid på en kontrakt som varer inntil fem måneder og sier at kontrakten ikke vil bli brutt. Han sier også og at det er befrakter som kontrollerer det kommersielle innen kontraktens rammer, men vil ikke fortelle hvem befrakteren er fordi dette er konfidensielt.

- Kontroversene i Vest-Sahara har vært oppe i både mediene og i shippingbransjen. Et rederi som ikke har fått med seg dette, har ikke fulgt med i timen, sier daglig leder Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara til BT.

- Vi vil ta noen interne runder på Vest-Sahara for å evaluere hvor vi står, understreker Ellefsen i Spar Shipping.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer