PÅ SICILIA:  Det norske supplyskipet Siem Pilot og båtens styrkesjef, Tore Barstad, er nå straks på plass på den italeisnek øya Sicilia. Skipet skal plukke opp båtflyktninger i Middelhavet. 
Foto: Kripos / NTB scanpix
PÅ SICILIA: Det norske supplyskipet Siem Pilot og båtens styrkesjef, Tore Barstad, er nå straks på plass på den italeisnek øya Sicilia. Skipet skal plukke opp båtflyktninger i Middelhavet. Foto: Kripos / NTB scanpixVis mer

Norsk skip klar for å redde båtflyktninger i Middelhavet

Det norske supplyskipet Siem Pilot er på plass på Sicilia. I morgen starter de patruljering i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og 10 personer fra Forsvaret om bord. Det er politiet ved Kripos som leder det norske oppdraget. Kripos bekreftet i dag at skipet, som la fra kai i Bergen 31. mai, nå er framme ved Sicilia.

I Catania vil besetningen vil få en oppdatering av EUs grensekontrollorgan Frontex, før Siem Pilot etter planen legger fra kai og begynner oppdraget i morgen.

Siem Pilot skal i første omgang inngå i EU-operasjonen Triton de neste seks månedene.

Spente - Vi er spente på hva som vil møte oss, men mener vi er godt forberedt for de oppdragene vi vil få, sier styrkesjef Tore Barstad som leder operasjonen om bord.

Besetningen om bord har brukt den elleve dager lange ferden fra Norge godt, sier han.

- Vi har brukt transportetappen til å bli godt kjent med hverandre, og vi har brukt mye tid på å etablere rutiner for det vi skal gjøre. Vi har også trent på ulike situasjoner og den enkeltes oppgaver, sier Barstad.

Til Italia Siem Pilot er eid av selskapet Siem Meling Offshore DA i Stavanger, som igjen er eid av rederiene O.H. Meling & Co. AS og Siem Offshore. Skipet brukes vanligvis i offshorevirksomhet og kan ta om bord opptil 500 flyktninger om gangen.

Flyktninger som hentes opp skal etter avtalen med EU settes i land i Italia. Over 50 000 flyktninger har funnet veien over Middelhavet fra Nord-Afrika til Italia hittil i år.

1800 har omkommet som følge av skrøpelige farkoster og kyniske menneskesmuglere som tar lite hensyn til båtflyktningenes sikkerhet. (NTB)

I ITALIA:  Fra og med i morgen skal det norske skipet være med i EUs Triton-aksjon i Middelhavet. Foto: Helge Hansen / NTB scanpix
I ITALIA: Fra og med i morgen skal det norske skipet være med i EUs Triton-aksjon i Middelhavet. Foto: Helge Hansen / NTB scanpix Vis mer