Norsk skip kolliderte i Sør-Kina - to savnet

Minst to sjømenn fryktes omkommet etter at en kinesisk oljelekter kolliderte med en norsk tanker på en elv i Sør-Kina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De savnede er kinesiske sjøfolk fra oljelekteren «Dehang 298» som kolliderte med det norske kjemikalieskipet «Bow Cecil» natt til tirsdag. Det kinesiske fartøyet sank, og mannskapet på fem havnet i vannet. Tre av dem ble plukket opp, en av dem er meldt skadd og to er savnet.

Kollisjonen skjedde på Xhu Jiang-elven i nærheten av Hongkong, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge en pressemelding fra Bergens-rederiet Odfjell, var det norske skipet på vei ned elven med to lokale kinesiske loser om bord. Det var sterk strøm og motgående trafikk i elven. Rederiet opplyser at det ble signalisert med lydsignaler fra «Bow Cecil» straks de fikk øye på den kinesiske oljelekteren. Lekteren skal ha seilt på tvers av elven. «Bow Cecil» klarte ikke å unngå kollisjon.

Det norske skipet skal umiddelbart ha ankret opp i nærheten av kollisjonsstedet. Fra «Bow Cecil» er det ikke meldt om noen skade verken på mannskap eller skip.

Etter kollisjonen lekket det om lag 230 kubikkmeter tungolje ut i havet fra det kinesiske skipet, og myndighetene i Hongkong, Macau og Shenzhen i Sør-Kina skal delta i opprenskningsarbeidet. Havnemyndighetene i Hongkong sier at opprenskningsaksjonen blir håndtert av den sørkinesiske Guangdong-provinsen.

«Bow Cecil» er en kjemikalietanker på 37.500 dødvekttonn, levert fra Kleven Florø i 1998 og registrert i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Skipet har norsk ledelse og filippinsk mannskap. Skipet drives og opereres av Odfjell ASA i Bergen. «Bow Cecil» var på vei fra Xiaohudao til Zhuhai i nærheten av Hongkong.

(NTB-AFP)