Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk skip med slagside utenfor Southampton

Det norske bilfrakteskipet Höegh Osaka ligger stabilt, men veldig skjevt på en sandbanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det store lasteskipet ligger med 45 graders slagside etter grunnstøtingen i går kveld.

- Skipet er stabilt for øyeblikket. Men det ligger på en sandbanke og har stor slagside, sier pressetalsmann Øyvind Ervik i rederiet Höegh Autoliners til NTB sent i ettermiddag.

Han vet ikke hvor mye lengre skipet blir liggende på grunn, men sier at den store slagsiden gjør bergingen komplisert. Rederiet og britiske myndigheter har varslet en pressekonferanse i kveld.

Var los om bord Grunnstøtingen skjedde i The Solent, sundet som skiller øya Isle of Wight fra det britiske fastlandet. Området er en viktig farled for skipstrafikk til og fra Southampton.

Det var los om bord, og rederiet opplyser at det ikke vet hvordan det Singapore-registrerte skipet kunne gå på grunn.

I lasten er det omtrent 1500 personbiler og rundt 200 tyngre kjøretøy, som lastebiler, busser og gravemaskiner.

- Skipet er omtrent halvfullt. Bilene er surret fast, og i lignende tilfeller hos andre rederier har det hendt at bilene har blitt hengende i surringene og ikke flyttet seg. Men det er det for tidlig å si noe om i dette tilfellet, forteller Ervik.

Venter på høyvann Politiet i Hampshire opplyste til Sky News tidligere i dag at skipet ikke var stabilt, og at det derfor ble opprettet en sone med radius på 100 meter rundt skipet der andre fartøy ble bedt om å holde seg unna.

Ifølge Höegh Autoliners tar det grunnstøtte skipet ikke inn vann, og det er heller ikke meldt om utslipp fra havaristen, som har 200 tonn bunkersolje om bord.

Det var ingen nordmenn om bord på skipet. Mannskapet besto av 22 indere, blant dem kapteinen, en ukrainer og en srilanker.

Evakuert Skipet la fra kai i Southampton klokken 20.20 i går kveld. En drøy time etter avgang grunnstøtte det.

Redningsfartøy og helikoptre kom raskt til stedet og evakuerte det 24 mann store mannskapet og losen.

Flere av mannskapet skal ha havnet i sjøen etter grunnstøtingen, og en av dem har brukket en arm og et bein. Ett annet mannskapsmedlem er lettere skadd.

Höegh Osaka er 180 meter langt og 32 meter bredt og har en bruttotonnasje på 51.770. Skipet kan frakte over 5.400 personbiler og ble bygd i Japan i 2000.

Skipet hadde lastet om bord kjøretøy i Southampton og hadde satt kursen mot Tyskland. Der skulle det tanke opp og få om bord flere kjøretøy, før ferden etter planen skulle ha gått videre til flere havner i Midtøsten.
(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook