Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk skip plukket opp båtflyktninger

13 cubanere hadde vært på sjøen i 30 dager.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fredag kveld norsk tid ble 13 cubanske båtflyktninger plukket opp av gasskipet «Berge Danuta». Skipet var på vei fra Houston til Kårstø fikk øye på den åpne båten som var full av mennesker midt i Mexico-gulfen.

- Klokken 15:58 lokal tid så vi en bitte liten båt i det fjerne. Da vi kom nærmere, viste det seg at det var tretten mennesker stappet ombord. De hadde ikke motor, ingen radio, bare en eneste padleåre, sier Kaptein Kåre M. Landsverk ombord i Berge Danuta i en pressemelding sendt ut av rederiet BW Gas.

Ute av kurs

Han sier i pressemeldingen at båten hadde drevet langt fra kurs. De 13 flyktningene forklarte at de hadde tilbragt de siste 30 døgnene på sjøen.

I stedet for å gå nordover til Florida hadde båten drevet vestover. Da flyktningene ble funnet befant de seg 260 nautiske mil fra Florida og 235 nautiske mil fra Cuba.

- Det første vi gjorde da vi kom bort til båten var å låre ned drikkevann og mat til flyktningene, forklarer kapteinen.

Flere var syke

Etter å ha varslet US Coast Guard ble alle 13 tatt ombord på det norske gasskipet, og Berge Danuta kunne fortsette ferden. Tidlig neste morgen, lokal tid, ble flyktningene transportert over til USCG skipet Knight Island.

image: Norsk skip plukket opp båtflyktninger

Kapteinen forklarer at flere av flyktningene var syke da de ble funnet.

- Det er vanskelig å forestille seg at de har greid å overleve i båten i 30 døgn, men de hadde begynt å få sår og infeksjoner og et par av de var veldig svake, så de må ha vært til sjøs ganske lenge. Heldigvis har været vært bra i perioden. De hadde ikke greid å overleve en storm, mener kapteinen.

Ved godt mot

Kaptein Landsverk sier i pressemeldingen at de var ved godt mot da de ble ført over til Knight Island.

- De hadde et håp, de var jo i live.

Dette er ikke første gang kapteinen redder folk fra havet. I april 2004 var han kaptein om bord Berge Challenger da de reddet tre personer fra en forlist seilbåt i Atlanterhavet. Seilbåten sank bare en time etter at de tre ble reddet, heter det i pressemeldingen.

PÅ ÅPENT HAV: 13 cubanere hadde vært til havs i 30 dager da de ble funnet av det norske gasskipet. Foto: Berge Danuta
PÅ ÅPENT HAV: 13 cubanere hadde vært til havs i 30 dager da de ble funnet av det norske gasskipet. Foto: Berge Danuta Vis mer
TETTPAKKET: Ifølge kapteinen Kåre M. Landsverk var båten tettpakket av folk.
BLE REDDET: Cubanerne fikk mat og klær av besetningen på Berge Danuta etter at de ble reddet.
VED GODT MOT: Cubanerne var ved godt mot da de endelig kom seg ombord i Berge Danuta.
BARE EN PADLEÅRE: Det eneste den lille båten var utstyrt med var en padleåre.
FIKK VANN: Flyktningene fikk vann av besetningen ombord.
PLUKKET OPP AV KYSTVAKTEN: Det norske gasskipet meldte fra til den amerikanske kystvakten som plukket opp de 13 dagen etter at de ble funnet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!