Norsk skip rente skotsk tråler i senk

Skotsk fisketråler sank øst for Shetland. Seks reddet over i annen båt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les pressemeldinga fra rederiet

(Dagbladet.no): Den norske båten «Strilmøy» rente på en skotsk tråler klokka 06.22 i dag tidlig i britisk farvann, 115 kilometer øst for Sumburgh på Shetland. Den skotske fiskebåten sank.

- Det var tett tåke i området, men jeg kan ikke uttale meg så mye mer om det, for det blir sikkert en sjøforklaring om dette, sier kapteinen på «Strilmøy», Roger Sæther, til Dagbladet.no.

Ingen av båtenes mannskaper ble skadd i sammenstøtet. De ble reddet over i en nærliggende fiskebåt.

- Folk er berga, og ingen er skadd, sier kapteinen.

Dramatikk

Både Hovedredningssentralen for Sør-Norge (HRS) på Sola, hovedredningssentralen i Aberdeen, den skotske kystvakten og oljeselskapet Esso, som drifter den norske båten, er informert om ulykken.

- Den norske supplybåten kolliderte med den skotske fiskebåten «Harvester», som trålet i par med fiskebåten «Ocean Harvest» med et nett mellom seg. De seks ombord på Harvester ble berget om bord på «Ocean Harvest». Vi har lite detaljer om hvorfor ulykken skjedde, men vi tror det var tåke i området, sier operasjonsleder Lynne Smith ved Shetland Coastguard til Dagbladet.no.

KJØRTE SKOTSK TRÅLER I SENK:  Den norske supplybåten Strilmøy. Du finner bildet i full størrelse her! Foto fra Møkster Shipping
KJØRTE SKOTSK TRÅLER I SENK: Den norske supplybåten Strilmøy. Du finner bildet i full størrelse her! Foto fra Møkster Shipping Vis mer

Ifølge pressemeldingen fra rederiet, har «Strilmøy» bare fått mindre skader i skroget.

Kapteinen på den norske båten forteller at supplybåten la ut fra Peterhead i Skottland i morges, og skulle nordover til oljeinstallasjonen Beryl i Nordsjøen. «Strilmøy» drar nå til Stavanger for inspeksjon og for å avklare situasjonen. «Ocean Harvester» var ved 11-tida på vei tilbake til Peterhead i Skottland, hvor den kom fra, med de seks sjømennene fra «Harvester».

Redningsleder Eirik Walle ved HRS sier til Dagbladet.no at Esso har opptrådt riktig og meldt fra i henhold til rutinene om hendelsen.

Etterforskes

Lynne Smith ved kystvakten på Shetland opplyser at saken vil bli etterforsket av den britiske havarikommisjonen.

Besetningssjef Atle Holgersen i Simon Møkster Shipping sier det er for tidlig å si noe om hendelsesforløp og skyld foreløpig. Hva som blir konsekvensene av uhellet er derfor uklart.

- Vi vet absolutt ingenting om det enda. Det blir først avklart etter sjøforklaring, men den vet vi ikke tid og sted for på det nåværende tidspunkt. Vi har ikke fått snakket med kapteinen og ikke fått noen rapporter enda, sier han til Dagbladet.no.

Ifølge Holgersen vil erstatning av den skotske tråleren bli et forsikringsspørsmål.

Hendelsen ble først bekreftet for Dagbladet.no av befraktningssjef Atle Holgersen i Simon Møkster Shipping like før klokka 11 i formiddag.

PÅ VEI UT I NORDSJØEN: Den norske båten var på vei fra Peterhead i Skottland til oljefeltet Beryl, i britisk sektor i Nordsjøen da ulykken skjedde.