Norsk skip savnet

Det norske frakteskipet «Nordfrakt» skal i ettermiddag ha gått ned utenfor Portugals hovedstad Lisboa. Mannskapet på seks, deriblant en norsk kaptein, er savnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå vil den portugisike redningssentralen avslutte søket for i kveld.

- De har brukt ettermiddagen og kvelden til å lete etter mennesker og vrakdeler i sjøen. De har sagt at de vil gi seg når mørket siger på, sier redningsleder Ola Vaage ved Hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

Dermed er det liten sjanse for å finne overlevende etter kollisjonen, mener Vaage.

Det norske skipet skal ha gått ned etter å ha kollidert med et koreansk lasteskip.

- Båten er savnet, og skal ha gått ned. Men vi har ikke fått verifisert disse opplysningene, sa Jørn Aaøyen i Andreassens Rederi ANS i Bodø til Dagbladet.no i ettermiddag.

Sterke indikasjoner

Rederiet fikk melding om at frakteskipet var savnet i 17-tida i ettermiddag. Siden har de jobbet med å kontakte pårørende.

Det var mannskapet på den koreanske fraktebåten Hyundai Emperor som klokka 14.37 sendte melding til britisk og portugisisk redningstjeneste om at de hadde kollidert med en båt.

- De mener at det andre skipet gikk ned, sier redningsleder Ola Vaage ved Hovedredningssentralen på Sola til Dagbladet.no.

Hyundai Emperor skal bare ha fått små skader i sammenstøtet, og går for egen maskin. De begynte umiddelbart å lete etter båten de mente å ha kollidert med. Etter noen timer fant de en bøye som skal stamme fra det norske frakteskipet.

- Derfor er det sterke indikasjoner på at det var «Nordfrakt» som kolliderte, sier Vaage.

Skjedde fort

Det skal imidlertid være store kommunikasjonsproblemer mellom det koreanske mannskapet og redningsledelsen i Portugal. Det koreanske skipet er nå frigitt fra leteaksjonen.

Det er flere ting som tyder på at det var «Nordfrakt» som gikk ned utenfor Lisboa i dag. I tillegg til funnet av livbøyen, som var merket med et nummer som knytter den til det norske skipet, vet man at «Nordfrakt» befant seg i det sterkt trafikkerte området. Ingen andre skip er meldt savnet.

- Alt tyder på at dette har skjedd veldig fort. Det savnede skipet fikk ikke sendt ut nødsignal, sier Vaage.

Kapteinen på «Nordfrakt» er ifølge rederiet norsk. Mannskapet på fem er fra Polen. Det er foreløpig uklart om noen er kommet til skade.

Frakteskipet var på vei til London, fraktet med gips.

SAVNET: Det norske frakteskipet «Nordfrakt» er savnet utenfor Lisboa i Portugal.