FLYKTNINGER: 
Det norske skipet Siem Pilot reddet mandag over 600 migranter fra to trebåter i Middelhavet. Seinere ble ytterligere 99 tatt om bord fra et russisk tankskip. 
Foto: Kripos / NTB scanpix
FLYKTNINGER: Det norske skipet Siem Pilot reddet mandag over 600 migranter fra to trebåter i Middelhavet. Seinere ble ytterligere 99 tatt om bord fra et russisk tankskip. Foto: Kripos / NTB scanpixVis mer

Norsk skip tok imot 99 nye flyktninger i Middelhavet

Totalt 770 flyktninger om bord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det norske skipet Siem Pilot mandag reddet 671 flyktninger fra to overfylte trebåter i Middelhavet, ble ytterligere 99 tatt om bord fra et russisk tankskip.

Kaptein Svein Kvalavåg forteller til nettstedet Maritime.no at de klokken 21.30 mandag kveld ble anmodet om å sette kursen mot en russisk tanker, som hadde tatt om bord de 99 flyktningene tidligere på dagen.

- Vi var fremme cirka klokken 22. Det var fint vær i området, så vi manøvrerte oss i posisjon og satte ut lettbåtene, sier Kvalavåg.

Like etter var det til sammen 770 migranter på det nesten 1.000 kvadratmeter store akterdekket på Siem Pilot.

Vann og sjokolade Redningsoppdragene tidligere på dagen var de første for det norske skipet, som sluttet seg til Frontex-operasjonen fredag 12. juni.

Kvalavågs foreløpige oversikt over flyktningene om bord viser at rundt 140 av dem er kvinner, tre av dem er gravide, og 45 er barn.

- Aksjonene i dag har gått raskt, og veldig kontrollert. Det har ikke vært antydning til panikk på noen måter. Jeg er stolt av mannskapet, alt har gått meget, meget bra, fastslår kapteinen.

Kvalavåg forteller at migrantene har fått ulltepper, vann og sjokolade for å stille den verste sulten. Skipet seiler natt til tirsdag med 14 knops fart med kurs for Sicilia der de ventes å være framme sent tirsdag kveld.

Først i løpet av tirsdagsnatten får mannskapet beskjed om hvilken havn de skal sette flyktningene i land i.

Flere timer Aksjonen tidligere mandag ettermiddag og kveld da 671 båtflyktninger ble reddet om bord, varte i flere timer. Anmodningen fra den italienske hovedredningssentralen om å bistå kom allerede mandag morgen. Det var verken alvorlig syke eller døde blant båtflyktningene, opplyser Kripos.

- Redningsaksjonen gikk etter planen, og jeg er fornøyd med at det vi har trent på, fungerer. Vi fikk alle migrantene trygt over fra de overfylte båtene de satt i, til lettbåtene vi bruker for å frakte dem inn til Siem Pilot. De blir nå tatt hånd om av politi- og forsvarspersonell om bord, fortalte styrkesjef Tore Barstad.

Redningsaksjonen ble gjennomført i samarbeid med et fartøy fra den italienske kystvakten.

- Hasardiøst Kvalavåg forteller at et irsk marinefartøy hadde tatt om bord så mange flyktninger som de hadde plass til, men at det fortsatt lå to båter i vannet som var overfylt av mennesker da det norske skipet kom fram.

SIEM PILOT: Supplyskipet Siem Pilot er del av Norges bidrag til innsatsen knyttet til flytningstrømmen over Middelhavet.
Foto: Helge Hansen / NTB scanpix
SIEM PILOT: Supplyskipet Siem Pilot er del av Norges bidrag til innsatsen knyttet til flytningstrømmen over Middelhavet. Foto: Helge Hansen / NTB scanpix Vis mer

- Trebåtene var mellom 35 og 40 fot lange. Begge var fulle av folk. Det var veldig fint vær i området, så vi så dem på god avstand, sier Kvalavåg.

- Fartøyene så ikke ut til å være i så verst stand, men det var veldig mye folk om bord. I mine øyne er det hasardiøst å sette ut på havet i slike farkoster. Får du dårlig vær, er ikke dette noe å være i åpent hav med, sier Kvalavåg.

Supplyskipet Siem Pilot hadde også før mandagens redningsoppdrag tatt om bord personer som er reddet fra andre skip.

Kripos-ledet Skipet er eid av Siem Meling Offshore og brukes vanligvis til offshorevirksomhet. I tillegg til et mannskap på 15 er det åtte politifolk og ti personer fra Forsvaret om bord. Det er politiet ved Kripos som leder det norske oppdraget.

Mer enn 5.000 flyktninger har druknet under forsøk på å krysse Middelhavet i 2014 og 2015. Regjeringen bestemte i april i år at Norge skulle sende et skip til Middelhavet for å delta i Operasjon Triton. Også en redningsskøyte er en del av det norske bidraget, men den setter kursen sørover først i juli.

(NTB)

REDNINGSAKSJOM:
Mer enn 600 flyktninger ble reddet  fra to trebåter i Middelhavet mandag. 
Foto: Kripos / NTB scanpix
REDNINGSAKSJOM: Mer enn 600 flyktninger ble reddet fra to trebåter i Middelhavet mandag. Foto: Kripos / NTB scanpix Vis mer