- Jeg hadde ikke akkurat forventet at CNN skulle ringe og be om et intervju. Så ringte The Times fra London, forteller forsker og marinarkeolog Øyvind Ødegård ved NTNU til Dagbladet.
I slutten av november gikk Ødegård og forskere fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) ut med bilder av et spektakulært Mjøsa-funn:
På 410 meters dyp fant de et gammelt skipsvrak som kan stamme fra 1300-tallet.
De første målingene viser at vraket er omtrent 10 meter langt og 2,4 meter bredt. Det ble oppdaget av undervannsfarkosten «Hugin».
Funnet var et resultat av et to ukers langt prosjekt, som i utgangspunktet dreide seg om å kartlegge dumpet ammunisjon i Mjøsa. Ødegård trodde egentlig at det var ammunisjonen og flybombene som skulle få mest oppmerksomhet.
Der tok han feil.

- Historisk interessant
- Det har vært voldsom oppmerksomhet. Jeg har merket at det er noe med skipsvrak som er appellerende for mange, sier marinarkologen.
Han tror at forklaringen kan ligge i at skipsvrak ofte er utilgjengelig og har «elementer av skattejakt» i seg.
- Og ikke minst er det jo historisk veldig interessant, særlig om de kan knyttes til middelalder eller vikingtid, tilføyer forskeren.

I november ble funnet omtalt av Dagbladet og flere norske medier.
På noen få uker har nyheten imidlertid blitt plukket opp av internasjonal presse. Torsdag kunne du lese om skipsvraket på bunnen av Mjøsa hos den amerikanske mediegiganten CNN.
Selv om medieoppmerksomheten kom overraskende på, forteller Ødegård at funnet egentlig var som forventet. Han trodde hele veien at det lå i kortene at det trolig ville dukke opp noe spennende arkeologi mens de lette på bunnen av innsjøen med så godt utstyr.
- Det ville vært svært skuffende hvis vi ikke fant noe, sier han.

Fant eldgammelt skipsvrak
Uklart hva som skjer med skipet
På grunn av dårlig vær, har forskerne ennå ikke fått gått ned med kamera for å kikke nærmere på skipet. Derfor vet de fortsatt ikke helt sikkert hva slags vrak det er snakk om og nøyaktig hvilket år det er fra.
- Jeg har sagt en plass mellom 1300-tallet til 1850-tallet som en antakelse. Basert på at det kan se ut som at det har begynt å falle litt fra hverandre, tyder det på at det har ligget en god stund, forteller Ødegård.

Samtidig ser det ut som at skipet har et type ror som ikke var vanlig før etter år 1300.
- Jeg regner med at når vi får gått ned med kamera og sett vraket på nært hold, så vil vi vite mer sikkert. Så blir det opp til kulturminnemyndighetene og Innlandet fylkeskommune hva som skal gjøres med det.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!