- Norsk skole er en indoktrineringsleir

Anders Behring Breivik mener sanger som «Barn av regnbuen» brukes for å hjernevaske norske elever.

DAG 5:
Dagen i dag er ventet å bli den tøffeste hittil i rettssaken. Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal blant annet fortelle om drapene på Utøya.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DAG 5: Dagen i dag er ventet å bli den tøffeste hittil i rettssaken. Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal blant annet fortelle om drapene på Utøya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gårsdagen er blitt beskrevet som en av de verste dagene i en norsk rettssal. Helt uten følelser fortalte massemorder Anders Behring Breivik om planleggingen av angrepene 22. juli.

Forsvarer Geir Lippestad advarte om at dagen i dag trolig blir enda tøffere for de pårørende. Årsaken til dette er at terrortiltalte skal fortelle om drapene på Utøya.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen innleder derfor terrorrettssaken med å gjøre oppmerksom på at det er tilltatt å forlate salen, også utenom pausene.

- Grusomt og barbarisk Deretter spør forsvarer Vibeke Hein Bæra om Anders Behring Breivik forstår at det er krevende for andre å høre på når han beskriver sine handlinger.

- Absolutt. Det handler om grusomme og barbariske handlinger, og jeg kan ikke en gang begripe hvordan det oppleves for andre, svarer han.

Terrortiltalte forteller videre at han mener han ikke kunne gjennomført rettssaken og avhørene uten å «avemosjonalisere» seg selv ved å bruke et teknisk språk:

- Det er på mange måter en beskyttelsesmekanisme, fordi hvis man skal være i stand til å gjennomføre en så barbarisk aksjon må man forberede seg psykisk. Det kjent innen militæret at man ikke kan sende en utrent soldat i kamp. Jeg hadde ikke klart å forklare meg dersom jeg måtte brukt et normalt språk.

Når han sier dette, snakker massemorderen fortsatt med rolig stemme, og virker like kald som i går.

Hjernevasker norske barn Han beskriver seg selv som en «antiarasist», på tross av at han beskylder muslimer for å «systematisk mishandle og voldta».

Han mener også pensum i skolen er strippet for kunnskap relatert til æreskodekser, «som har vært så viktig for Europa i tusenvis av år».

- Det som skjer på skolen, er at det er en indoktrineringsleir, påstår han.

Han mener også at sanger blir brukt til å hjernevaske norske skolebarn.

- Lillebjørn Nilsen et eksempel på en selverklært marxist som infiltrerer kultursektoren med pedagogiske sanger som «Barn av regnbuen». Disse brukes for å hjernevaske norske elever, påstår Breivik blant annet.

- Normal fram til 2006 Han påstår videre at idealet til Lillebjørn Nilsen er å påvirke Norge politisk, men at han heller vil gjøre dette med sanger enn lover.

Terrortiltalte prøver videre å tegne et bilde av seg selv som en sympatisk og omsorgsfull person.

- Jeg hadde et rimelig normalt følelsesmønster fram til 2006, sier han.

Han forteller at han etter dette begynte å unngå å være sosial, på grunn av planene om å gjennomføre en terroraksjon. I 2009 vurderte han likevel å la være å gjennomføre sin planlagte aksjon, sier han.

Det har tidligere vært stilt flere spørsmål rundt om dette er året da han bestemte seg å bruke vold, noe terrortiltalte har benektet. Breivik forteller at han i en periode dette året fikk tro på demokratiet igjen, og trodde det kunne bli et regjeringsskifte.

- Hvis norsk media hadde fulgt reglene og ikke hatt en torpederingskampanje mot Frp, så hadde jeg ikke gjennomført et angrep, uanhengig av resultatet, sier han.