- Norsk skole er en indoktrineringsleir

Anders Behring Breivik mener sanger som «Barn av regnbuen» brukes for å hjernevaske norske elever.

DAG 5:
Dagen i dag er ventet å bli den tøffeste hittil i rettssaken. Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal blant annet fortelle om drapene på Utøya.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DAG 5: Dagen i dag er ventet å bli den tøffeste hittil i rettssaken. Terrortiltalte Anders Behring Breivik skal blant annet fortelle om drapene på Utøya. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Gårsdagen er blitt beskrevet som en av de verste dagene i en norsk rettssal. Helt uten følelser fortalte massemorder Anders Behring Breivik om planleggingen av angrepene 22. juli.

Forsvarer Geir Lippestad advarte om at dagen i dag trolig blir enda tøffere for de pårørende. Årsaken til dette er at terrortiltalte skal fortelle om drapene på Utøya.

Dommer Wenche Elizabeth Arntzen innleder derfor terrorrettssaken med å gjøre oppmerksom på at det er tilltatt å forlate salen, også utenom pausene.

- Grusomt og barbarisk Deretter spør forsvarer Vibeke Hein Bæra om Anders Behring Breivik forstår at det er krevende for andre å høre på når han beskriver sine handlinger.

- Absolutt. Det handler om grusomme og barbariske handlinger, og jeg kan ikke en gang begripe hvordan det oppleves for andre, svarer han.

Terrortiltalte forteller videre at han mener han ikke kunne gjennomført rettssaken og avhørene uten å «avemosjonalisere» seg selv ved å bruke et teknisk språk:

- Det er på mange måter en beskyttelsesmekanisme, fordi hvis man skal være i stand til å gjennomføre en så barbarisk aksjon må man forberede seg psykisk. Det kjent innen militæret at man ikke kan sende en utrent soldat i kamp. Jeg hadde ikke klart å forklare meg dersom jeg måtte brukt et normalt språk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer