Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norsk skvadron klar for Libanon

Sjøforsvaret har et mannskap på opptil 120 personer klar til å bemanne en norsk MTB-skvadron i Sør-Libanon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En skvadron med fire missiltorpedobåter fra «Hauk»-klassen har siden 1. juli vært i NATO-beredskap, og kan nå bli Norges bidrag til en fredsstyrke i Libanon. MTB\'ene er utstyrt for å drive patruljering og overvåkning, er bevæpnet, og kan borde fartøyer. En mulig oppgave kan være å stoppe smugling av våpen sjøveien inn til Sør-Libanon.

Etter det Dagbladet erfarer, er rundt 120 mannskaper trent og klare til å rykke ut på kort tid.

Norge har ikke mottatt noen formell forespørsel om å sende soldater. Denne uka skal imidlertid norske myndigheter i New York diskutere en mulig fredsstyrke med interesserte land.

Starter ikke på null 

- Jeg kan ikke spekulere i hva det norske bidraget eventuelt blir. Men Forsvarsdepartementet vet til enhver tid hvilke typer fartøyer vi kan bidra med til oppdrag som måtte komme i framtida, sier presseoffiser kommandørkaptein Jan Ketil Steine i Sjøforsvaret.

MTB-skvadronen pekte seg ut etter et par dagers hektisk rådføring.

- I løpet av mandag og i går ble det klart at dette er en realistisk mulighet. Vi vet ikke hvilken internasjonal styrke dette blir, men høyst trolig vil den ha et maritimt element, sier statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet.

- Dersom det går slik at vi får en forespørsel om å bidra, bør vi ikke begynne på null med forberedelsene, sier han.

 TIL LIBANON? Missiltorpedobåter av denne typen kan bli Norges bidrag til en fredsstyrke i Libanon. Foto: 22mtb.com
TIL LIBANON? Missiltorpedobåter av denne typen kan bli Norges bidrag til en fredsstyrke i Libanon. Foto: 22mtb.com Vis mer

Kan stoppe smugling

Israel og Libanon har felles kystgrense, og israelske fartøyer holder nå en jernring utenfor hele den libanesiske kysten. USA håper på enighet om en internasjonal styrke denne uka, men Israel har hittil kontant avvist enhver våpenhvile.

Frankrike blir nå sett på som en mulig leder for en fredsstyrke med et robust mandat fra FN. Den norske skvadronen kan derfor komme under fransk ledelse.

I motsetning til hæren, som har 500 mann i Afghanistan, har ikke Sjøforsvaret deltatt med fartøyer i internasjonale fredsoppdrag siden den første Gulf-krigen i 1991.

MTB-skvadronen kan settes inn på kort varsel, i motsetning til hæravdelinger som det vil ta flere måneder å bygge opp.

image: Norsk skvadron klar for Libanon