Norsk småfly nødlandet på islagt sjø i Sverige

- Fikk motorstopp plutselig. Piloten uskadd etter dramaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et norsk Cessna-fly med én person om bord måtte i 15.40-tida i ettermiddag nødlande på innsjøen Sitasjaure på svensk side av grensa i Kebnekaise-området.

- Han klarte å lande på Sitasjaure, men på sjøen lå det 60-70 centimeter dyp sørpe så flyet tippet forover slik at propellen slo i isen. Piloten er imidlertid i god behold, og kunne hentes ut av et norsk Sea King-helikopter, sier redningsleder Christer Ekeroth ved Sjø- og flyredningssentralen i Gøteborg, til Dagbladet.

Han opplyser at Hovedredningssentralen i Nord-Norge ble bedt om å lede redningsarbeidet.

- Vi vet ikke hva som var galt, men mens han var i lufta meldte piloten til tårnet i Evenes at han hadde problemer og at enten han eller automatikken kom til å utløse nødpeilesender, sier Ekeroth.

Ifølge norsk politi stanset motoren til propellflyet i lufta.

- Han fikk motorstopp plutselig og uventet. Det beste stedet for ham å lande var på isen, sier  Ivar Bo Nilsen ved Salten politidistrikt til det svenske nyhetsbyrået TT.

Flyet er av typen Cessna 150E ble i 2010 overdratt fra en privatperson til en norsk flyklubb. Havaristen ble i ettermiddag stående på isen, men vil trolig bli forsøkt berget i morgen.

Ulykkesstedet ligger ved Kebnekaise, rundt seks mil fra stedet der et norsk Hercules-fly fra Forsvaret styrtet i mars i år. Fem norske offiserer omkom i ulykken.

Dagbladet.no kommer med mer.