Norsk smålighet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunalminister Erna Solberg har åpenbart ladet opp duracellbatteriene i sommer. Etter en alkoholpolitisk ukestart gikk Høyres leder ut på Dagsrevyen tirsdag kveld og gjorde det klart at partiet sier nei til at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger. FNs høykommissær for flyktninger har bedt Norge om å doble antallet fra 750 til 1500 per år når kvoten skal reguleres i 2005. Verdens rikeste land skal ikke ta imot 1500 kvoteflyktninger i året om kommunalministeren får det som hun vil. Tvert imot taler Solberg for en ytterligere nedgang i antall asylsøkere til problemet med bosetting rundt om i kommunene er løst.

Her kommer Høyres partileder i konflikt med sine regjeringskollegaer. Både Venstre og KrF har allerede vært frampå og erklært at de er uenige med Solberg. Venstre appellerer til den allmenne solidaritetsfølelsen og varsler press mot kommunalministeren for å få Høyre til å snu i denne saken. Partiet har jo også som erklært mål i sitt stortingsvalgprogram for 2001 til 2005 at Norge skal ta imot flere kvoteflyktninger. KrF framholder at antallet kvoteflyktninger bør økes igjen til 1500 med bakgrunn i at det har vært en markant nedgang i antall «grunnløse» asylsøkere. Dermed holder de seg til den argumentasjon som ble brukt da kvoten ble justert ned i 2002.

Da Norge reduserte sin kvote i 2002 fra 1500 til 750 flyktninger, var grunnlaget for avgjørelsen at det var for mange såkalte grunnløse asylsøkere. Intensjonen den gang var at dette var en midlertidig justering. Forventningene er dermed at Norge skal justere opp igjen kvoten ved neste korsvei, da problemet med mange «grunnløse» asylsøkere ikke eksisterer lenger.

I ei tid da vi ser verdens største flyktningkatastrofe utfolde seg i Sudan, kan ikke Norge stenge døra.

FNs høykommissær for flyktninger anslår at det er rundt 250 000 av verdens 40 millioner flyktninger som skal gjenbosettes i et tredje land. Av disse skal 100 000 fordeles i Europa. FN ber ikke om mye for verdens flyktninger når de anmoder oss om å ta imot en kvote på 1500 mennesker.