TØFT OMRÅDE: De norske soldatene har sammen med afghanske regjeringsstyrker vært i harde kamper i Ghowrmach-distriktet, nord i Afghanistan.  Her er en norsk stormpanservogn CV90 på oppdrag. Dette er samme type den drepte soldaten var fører av.  Illustrasjonsfoto: Forsvaret  
Mottatt på pictures@dagbladet.no: 06.11.2007
TØFT OMRÅDE: De norske soldatene har sammen med afghanske regjeringsstyrker vært i harde kamper i Ghowrmach-distriktet, nord i Afghanistan. Her er en norsk stormpanservogn CV90 på oppdrag. Dette er samme type den drepte soldaten var fører av. Illustrasjonsfoto: Forsvaret Mottatt på pictures@dagbladet.no: 06.11.2007Vis mer

Norsk soldat (22) drept på oppdrag i Afghanistan

- En er drept, to er såret, bekrefter Forsvaret overfor Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): - Vi kan bekrefte at en norsk soldat er drept i Afghanistan, sier oberstløytnant John Espen Lien til Dagbladet.

Ifølge talsmannen ved Forsvarets operative hovedkvarter døde soldaten (22) da kjøretøyet han satt i kjørte på ei veibombe.

Flere såretAndre som satt i bilen skal ha blitt såret.

- I tillegg til et dødsfall, har vi noen personer som er lettere skadet, sier Lien.

Pårørende er varsletDen døde soldatens nærmeste pårørende skal nå være varslet.

- Dette er en alvorlig hendelse, sier Lien til Dagbladet.

AKTIVT OMRÅDE: Norske soldater er her fotografert på oppdrag i Ghowrmach-distriktet, hvor en norsk soldat ble drept mandag. Afghanske opprørere er svært aktive i dette området, melder Forsvaret. Illustrasjonsfoto: Scanpix
AKTIVT OMRÅDE: Norske soldater er her fotografert på oppdrag i Ghowrmach-distriktet, hvor en norsk soldat ble drept mandag. Afghanske opprørere er svært aktive i dette området, melder Forsvaret. Illustrasjonsfoto: Scanpix Vis mer

Den drepte soldaten var fra stabiliseringsstyrken i Meymaneh.

Var panservognførerMandag formiddag ble han drept av en veibombe i Ghowrmach-distriktet nord i Afghanistan. Soldaten var vognfører på en CV9030-stormpanservogn, melder Forsvarets operative hovedkvarter.

- En gruppe norske soldater befant seg på oppdrag sammen med Afghanske soldater da det skjedde, sier Lien.
 
Over 100 norske soldater er så langt beskutt under oppdrag i Afghanistan.

Utløst av trykkplateIfølge Forsvaret befant det seg to andre norske soldater i samme vogn. Disse to skal ha blitt lettere skadet.

- Bomben gikk av om lag fire kilometer sørøst for Ghowrmach. Den var trolig nedgravd og utløst av en trykkplate. Både den omkomne og de to soldatene som satt i vognen ble raskt evakuert av stabiliseringsstyrkens helikopter i Meymaneh, skriver Forsvaret i en pressmelding som nylig er sendt ut.

Soldaten tilhørte infanterienheten fra Telemark bataljon, som var på vei for å møte soldater fra den afghanske hæren for å gjennomføre felles patruljer i området. Om lag 40 norske soldater var med på operasjonen.

- Høy kriminell aktivitet- Oppdraget til styrken er å operere som partnere for afghanske styrker, opprettholde sikkerheten på ringveien som er hovedtrafikkåren i området og å opprettholde ISAFs tilstedeværelse i dette området. Ghowrmach-distriktet er preget av mye aktivitet fra opprørere og kriminelle, sier Lien.

Hver dag blir tre barn drept i Afghanistan som følge av krigshandlinger.

TALSMANN: Oberstløytnant John Espen Lien bekrefter overfor Dagbladet at en soldat er drept. Foto: Forsvaret
TALSMANN: Oberstløytnant John Espen Lien bekrefter overfor Dagbladet at en soldat er drept. Foto: Forsvaret Vis mer

I pressemeldingen skriver Forsvaret at de norske styrkene i Afghanistan har startet arbeidet med å ta vare på de to soldatene med lettere skader, og den omkomnes medsoldater.

Styrker fra Meymaneh er sendt for å sikre skadestedet.