Den norske offiseren i e-tjenesten ble drept av veibombe nord i Afghanistan, vest for byen Mazar-e Sharif. Kart: Google
Den norske offiseren i e-tjenesten ble drept av veibombe nord i Afghanistan, vest for byen Mazar-e Sharif. Kart: GoogleVis mer

Norsk soldat drept i Afghanistan

Ytterligere én soldat skadd da en veibombe gikk av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den drepte nordmannen var en stabsoffiser i etteretningstjenesten og del av den norske stabiliseringsstyrken, opplyser kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide ved Fellesoperativ hovedkvarter.

- Han ble drept av en veibombe nord i Afghanistan, vest for Masar e-Sharif. Det skjedde klokka 07.30 norsk tid. Han var del av en kolonne med fire norske soldater fordelt på to kjøretøy. Avdøde satt i den bilen som ble rammet, og ytterligere én soldat ble skadet og var inne til undersøkelser. Han er ikke alvorlig skadet, sier Eide til Dagbladet.no.

Soldaten som ble drept var sjåfør i bilen som traff veibomben. Han ble evakuert til et tysk feltsykehus i Mazar-e sharif og ble eklært død klokka 10 norsk tid. Den drepte tjenestegjorde i Maymaneh.

— Det er med stor sorg jeg mottok det tragiske budskapet. Våre tanker går til offiserens pårørende og medsoldater i Afghanistan, sier generalløytnant Harald Sunde, som er sjef for Fellesoperativt hovedkvarter til NTB.

De to andre soldatene i kolonnen ble ikke skadet, opplyser forsvaret.

Forvarsdepartementet varlser pressekonferanse klokken 13.Se den direkte på Dagbladet.no.

Flere drept

Norge har totalt 585 soldater og offiserer i Afghanistan, i tillegg til spesialstyrkene i Kabul. Dette personellet er i all hovedsak stasjonert i Kabul, Meymaneh og Masar-e Sharif, ifølge informasjon fra Forsvarsdepartementet.

Etter at Norge startet sitt engasjement i fjellandet, som ligger vest for Himalaya, har nordmenn vært innvolvert i en rekke hendelser.

I november ble én norsk soldat drept og én hardt skadet da en veibombe eksploderte like nord for Maimana. I juli samme år ble den norske spesialsoldaten Tor Arne Lau-Henriksen drept mens han gikk patrulje ved Kabul.

Også Dagbladets reporter Carsten Thomassen ble drept i landet, under et angrep på Serena Hotel i Kabul i 2008.

Forsvarets fellesoperative hovedkvarter holder pressekonferanse på Jåttå klokka 13.  Forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen holder pressekonferanse i Oslo klokka 13.

Dagbladet.no følger saken.