Norsk soldat drept i Afghanistan

En norsk soldat i Telemark Task Force ble drept i et angrep i Afghanistans hovedstad Kabul søndag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Soldaten var med i en patrulje som ble beskutt på en av hovedveiene i Kabul klokka 20.37 afghansk tid.

- Det var en tropp på vei tilbake fra oppdrag inne i Kabul som ble beskutt på hovedveien, omlag 1,5 kilometer i fra den norske leiren, sier General Torstein Skiaker til Dagbladet.no.

Soldatene kjørte i fire upansrede Mercedes feltvogner da ukjente gjerningsmenn åpnet ild med panservernraketter.

- Det ble skutt tre såkalte RPG pansergranater mot det første kjøretøyet. En av disse traff bilen i bakkant. Dessverre ble den ene av de fire soldatene i bilen så hardt skadd at han døde av skadene, sier Skiaker til Dagbladet.no.

En annen soldat fikk lettere splintskader, mens de to siste kom fysisk uskadet i fra hendelsen. Soldaten som døde ble behandlet ved det tyske feltsykehuset i leiren «Camp Warehouse», like over veien for den norske leiren i «Camp Invicta».

Hjalp politiet

De norske soldatene i Telemark Task Force er en del av ISAF-styrken i Afghanistan, og har ansvaret for to politidistrikt inne i hovedstaden Kabul. Mannskapene som i går kveld ble angrepet hadde vært på oppdrag i et av disse distriktene, der de patruljerte og bisto afghansk politi i å opprettholde lov og orden, forklarer Skiaker.

Modifisert

Kjøretøyet som ble truffet, en upansret Mercedes Benz 290, var modifisert for å passe bedre til patruljeoppdrag.

- Det var tatt bort mye av overbygget slik at mannskapene lettere kan anvende våpen og observere, sier Skiaker til Dagbladet.no.

Tungt

- Det er veldig tungt når slike ting skjer. Som øverskommanderende for alle norske styrker i utlandet, men først og fremst som far, tenker jeg veldig på de som sitter igjen og har mistet sin sønn. Nå konsentrerer vi oss om å gi nødvendig hjelp og støtte for disse i en vanskelig tid, sier Skiaker til Dagbladet.no.

- Samtidig sendes vårt stressmestringsteam til Afghanistan for å bistå soldatene der. De andre soldatene som var involvert i går, også soldaten som fikk splintskader, er tilbake i leiren. Avdelingen vil fortsette å gjøre den jobben de er satt til, sier Skiaker.

Ingen tatt

Den internasjonale ISAF-styrken sendte straks soldater inn i området etter angrepet i går, for å søke etter gjerningsmennene. Men foreløpig har Forsvaret ingen informasjon om noen er tatt, eller hvem som kan stå bak rakettangrepet. Beredskapen for ISAF-styrkene er høynet.

Omkring 230 nordmenn tjenestegjør i ISAF-styrken i Afghanistan.

skutt

Også i mai i fjor ble to norske soldater skutt under oppdrag for den internasjonale sikkerhetsstyrken i Afghanistan. Den ene nordmannen som ble skutt, Hallgeir Mikalsen, overlevde så vidt etter å ha blitt truffet i rygg og mage. Hans kollega Geir Ove Kaslegard fikk lettere skader. Begge har nå kommet seg bra igjen etter skadene.

Bedret sikkerhet

Sikkerheten i Kabul har blitt merkbart bedre etter at den internasjonale styrken ble utplassert i landet etter at talibanregimet ble fjernet fra makten høsten 2001. ISAF har likevel stadig vært utsatt for angrep, og i januar ble to ulike kolonner utsatt for selvmordsangrep to dager etter hverandre. Talibansympatisører hevdet de sto bak angrepene, hvor en britisk soldat, en canadisk soldat og en sivil person ble drept.

Fire tyske soldater ble dessuten drept under et selvmordsangrep mot ISAF-soldater i juni 2003.

Totalt tjenestegjør 6.500 soldater i den NATO-ledede ISAF-styrken, som opererer i og i området rundt Afghanistans hovedstad Kabul.

TUNGT: General Torstein Skiaker, sjef for forsvarets fellesoperative hovedkvarter og NATO-hovedkvarteret på Jåtta i Stavanger, tar tapet av soldaten tungt.
MODIFISERT: Det var en modifisert og upansret Mercedes Benz feltvogn av denne typen som ble truffet av RPG-raketter. Deler av taket er tatt av for å bedre sikten og gjøre det lettere for soldatene å bruke våpen.
KOLONNE: Det var fire kjøretøy i kolonnen som ble beskutt i går kveld. Alle tilhørte den norske ISAF-styrken, og bestod av soldater på vei hjem fra patruljeoppdrag i Kabul.
RYKKET UT: Styrker fra den engelske ISAF-styrken rykket ut for å ta opp jakten på gjerningsmennene. Foreløpig skal ingen være tatt, og ingen har påtatt seg ansvaret for angrepet.
PANSERVERN: Det var en rakettdrevet panserverngranat av typen RPG (bildet) som traff den første bilen i kolonnen. Bildet er av afghanske militsmenn i området der de norske styrkene opererer.