Du leser nå Dagbladet Pluss

Vekker oppsikt med likestilt soldateksperiment:

Norsk soldat-eksperiment vekker oppsikt i utlandet

Derfor ble Luftvernbataljonen på Ørland bedre med gutter og jenter på samme rom.

INGEN FORSKJELL: Også uniformen bidro til å hviske ut kjønnsforskjellene i Luftvernbataljonen. Her er to av soldatene som fikk tidenes mest likestilte førstegangstjeneste i Luftvernbataljonen på Ørland. Ser du forskjell? Foto: Nina Hellum/FFI
INGEN FORSKJELL: Også uniformen bidro til å hviske ut kjønnsforskjellene i Luftvernbataljonen. Her er to av soldatene som fikk tidenes mest likestilte førstegangstjeneste i Luftvernbataljonen på Ørland. Ser du forskjell? Foto: Nina Hellum/FFIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva skjer hvis Forsvaret får like mange jenter som gutter? Det spørsmålet stilte personelledelsen i Luftforsvaret seg da Stortinget endret loven og innførte allmenn verneplikt også for jenter.

I sommer ble det første kullet etter lovendringen kalt inn til førstegangstjeneste. Men i Luftvernbataljonen på Ørland i Sør-Trøndelag har Forsvaret allerede eksperimentert med soldatene i to år.

Der har de siste to soldatkullene bestått av 50 prosent jenter og 50 prosent gutter. De har tjenestegjort sammen, båret det samme utstyret, bodd på samme rom, og sovet i samme telt på øvelser. Det eneste som har vært kjønnsseparert er dusj og bad. Resultatet har vært en stor suksess.

- Det har vært veldig spennende å følge. Nå merker vi stor interesse for denne forskningen fra andre land. Vi har fått henvendelser fra Finland, Estland, Sveits og Sverige. Vi har også deltatt på en konferanse i Israel, forteller seniorforsker i sosialantropologi Nina Hellum ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED*

PRØVEPERIODE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per 1 måned. 0,03 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 99,-/måned)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.