EN LIVSTRUENDE SKADD: Her blir de to hardt sårede soldater fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Seks norske soldater ble såret under et angrep søndag. FOTO: LARS KROKEN/ Flickr
EN LIVSTRUENDE SKADD: Her blir de to hardt sårede soldater fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Seks norske soldater ble såret under et angrep søndag. FOTO: LARS KROKEN/ FlickrVis mer

Norsk soldat kjemper for livet

Opereres i morgentimene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En norsk soldat som ble livstruende skadd, kjemper fortsatt for livet. Han opereres i morgentimene på militærsykehuset i Camp Marmal i Mazar-e-Sharif.

I alt ble åtte norske soldater skadd, da stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh ble angrepet av opprørere i Ghormach-distriktet i 14-tida i går. Tallet på skadde er dermed oppjustert fra det opprinnelige antallet på seks.

En nordmann i 20-årene og en i 40-årene er fraktet til det tyske militærsykehuset i Mazar-e-Sharif. Den ene av dem som ble alvorlig såret er operert og tilstanden betegnes som stabil.

- Han som ble livstruende skadd opereres fortsatt i morgentimene, sier oberstløytnant Vegard Finberg, talsmann for Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), til Dagbladet.

Ved 08.30-tiden i dag morges var også hans tilstand stabil. Men tilstanden er fremdeles alvorlig.

Tatt i bakholdMye tyder på at gruppen på i alt 20 norske soldater og offiserer fra stabiliseringsstyrken PRT Meymaneh ble tatt i bakhold da de var på vei til å møte afghanske sikkerhetsstyrker og lokale ledere i området.

FRAKTER BORT SÅREDE: Her blir de to hardt sårede pasientene fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Seks norske soldater ble såret under et angrep søndag. FOTO LARS KROKEN
FRAKTER BORT SÅREDE: Her blir de to hardt sårede pasientene fraktet fra feltsjukehuset i Meymaneh til Camp Marmal i Mazar-e-Sharif. Seks norske soldater ble såret under et angrep søndag. FOTO LARS KROKEN Vis mer

De ble beskutt med håndvåpen og rakettgranater av et stort antall opprørere. Angrepet er oppsiktsvekkende og ulikt andre trefninger norske soldater har vært innvolvert i den siste tiden.

I Ghormach ligger det en såkalt forward operating base (FOB). Dette er en liten ildbase hvor en gruppe norske og afghanske soldater opererer side om side. Men ingen afghanske soldater skal ha vært med den norske styrken som ble angrepet, opplyser Forsvaret. Denne ildbasen har tidligere blitt utsatt for rakettangrep uten at noen har blitt skadet.

Fikk forsterkningerGruppen på 20 soldater som ble angrepet skal etter det Dagbladet kjenner til ha hatt både pansrede og upansrede kjøretøy. Men de skal ikke ha hatt tyngre stormpanservogner slik infanteristyrken i Meymaneh-leiren er utstyrt med.

Denne styrken, som kalles «Task Unit», ble umiddelbart utkommandert for å støtte soldatene som kjempet for livet i Ghormach.

Skuddvekslingen pågikk i over seks timer. To av de skadde nordmennene ble evakuert til det militære sykehuset i PRT Meymaneh. Samtlige av de sårede nordmennene ble påført skudd og/eller splintskader.

TØFT OMRÅDE: De norske soldatene har sammen med afghanske regjeringsstyrker vært i harde kamper i Ghormach-distriktet, nord i Afghanistan. Her er en norsk stormpanservogn CV90 på oppdrag i området i 2007. Illustrasjonsfoto: Forsvaret
TØFT OMRÅDE: De norske soldatene har sammen med afghanske regjeringsstyrker vært i harde kamper i Ghormach-distriktet, nord i Afghanistan. Her er en norsk stormpanservogn CV90 på oppdrag i området i 2007. Illustrasjonsfoto: Forsvaret Vis mer

- De andre soldatene er lettere skadd og får behandling i tilknytning til enhetene, sier oberstløytnant Finberg.

Urolig områdeFire av de skadde soldatene ble evakuert av norske sanitetshelikoptre fra PRT Meymaneh, mens det fortsatt pågikk skuddveksling. Resten av styrkene trakk videre ut av området og ventet på forsterkninger.

Ghormach i den nordlige Badghis-provinsen er et urolig område som Norske ISAF-soldater har hatt et spesielt ansvar for det siste halvannet året. Der ligger det en såkalt FOB (forward operating base). Den består av afghanske soldater og en håndfull norske soldater.

Ghormach er i det samme området den forrige norske soldaten ble drept 25. januar i år. Denne basen har også tidligere blitt beskutt med raketter, uten at noen har blitt skadet.

FORBEREDER OPERASJON: Her forbereder de afghanske forsvarsstyrkene seg på en operasjon i Faryab-provinsen, og får hjelp fra norske styrker.
FORBEREDER OPERASJON: Her forbereder de afghanske forsvarsstyrkene seg på en operasjon i Faryab-provinsen, og får hjelp fra norske styrker. Vis mer