UTENFOR FARE: Her blir den norske soldaten evakuert til det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif. Han skal nå være utenfor livsfare. Foto: Morten S. Hopperstad / Forsvaret
UTENFOR FARE: Her blir den norske soldaten evakuert til det tyske feltsykehuset i Mazar-e Sharif. Han skal nå være utenfor livsfare. Foto: Morten S. Hopperstad / ForsvaretVis mer

Norsk soldat såret

En norsk soldat er såret i Afghanistan. Basen rammet av to granater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den norske soldaten som ble skadet i et rakettangrep i går kveld er utenfor fare.

- Det er snakk om alvorlige, men ikke livstruende skader, sier kommunikasjonsrådgiver i Forsvarets operative hovedkvarter, Kjetil Eide til Dagbladet.

Den norske soldaten fikk splintskader da granater slo ned inne i feltbasen Ghowrmach i Nord-Afghanistan. Han jobber til vanlig som rådgiver for afghanske styrker i området.

Rakettdrevet granat - Hvilket våpen er brukt her?

- Det skal være et såkalt RPG våpen, en rakettdreven granat som i hovedsak er konstruert for bruk mot pansrede kjøretøy. Det er ikke å anse som et effektivt våpen mot personell ettersom det går vilkårlig, men er jo absolutt farlig når det rammer, sier Eide.

Det var klokken 20.34 norsk tid i går kveld granatene slo ned i leiren. Tre nedslag ble registrert, den norske soldaten ble rammet av splinter fra den ene granaten. Etter nedslagene skal opprørerne ha gått over til å bruke håndvåpen mot basen..

Basen ble også beskutt med automatvåpen og maskingevær. Angrepene kom fra nord, nordøst og sør for basen. De norske styrkene rapporterte ild mot basen fram til cirka 02.30 afghansk tid, altså i nærmere tre timer. Styrkene besvarte ilden, opplyser Forsvaret på sine nettsider.

Vaktholdet i feltbasen ble forsterket og det ble skutt flere lysgranater. Det ble også kalt inn flystøtte fra Isaf-styrkene i Mazar-e Sharif, men det ble ikke sluppet bomber, opplyses det.

Utsatt område - Dette er et utsatt område og ikke langt fra stedet hvor flere norske soldater ble skadd 2.mai. Det pågår derfor sikringstiltak i og rundt basen, et arbeid som vil fortsette, sier Eide.

Den norske soldaten ble evakuert fra den norske feltbasen med helikopter raskt etter angrepet og sendt til det tyske feltsykehuset i Mazar-e-Sharif for behandling.
Der ble han operert for splintskadene.

Er trygg - Tilstanden er stabil og han er ikke i livsfare.

RPG: Det skal være et RPG (rocket propelled grenade) som rammet den norske soldaten. Her to opprørere fra Taliban med tilsvarende våpen. Foto: Scanpix
RPG: Det skal være et RPG (rocket propelled grenade) som rammet den norske soldaten. Her to opprørere fra Taliban med tilsvarende våpen. Foto: Scanpix Vis mer

- Vil han bli evakuert hjem til Norge?

- Det er det ikke tatt stilling til enda, men vil bli vurdert. Han er nå i trygge hender i det tyske feltsykehuset som er utstyrt som et norsk sykehus, sier Eide.

Det er ikke mer enn snaue tre uker siden fire norske soldater ble rammet av en veibombe og omkom i Afghanistan.

2.mai i år ble åtte norske soldater skadd, en av dem alvorlig etter et bakholdsangrep